3 Busserulls

Foto: Rogalands Avis/Stavanger Byarkiv.
Foto: Rogalands Avis/Stavanger Byarkiv.

Tekst: Erling Jensen
2. juledag 1962 entret tre glade musikere scenen under et juleshow for Åkra Idrettslag. Karl Magnus Sjøen entret scenen som engelen Gabriel og sang kjente Chat Noir-viser sammen med Oddvar Andreassen og Sverre Jensen.

Gjestene hadde mange hyppige besøk på utsiden av lokalet, og for hver gang døren åpnet seg så blandet tonene seg med den kjølige luften som lå over Åkrehamn. Tonene spredte seg med vinden til hele Karmøy, og etter som årene gikk så spredte de seg til hele landet. Også i utlandet fikk man glede av musikken, 3 Busserulls turnerte både i Canada, Holland, Libanon og USA.

Allerede i 1958 entret Karl Magnus Sjøen og Oddvar Andreassen scenen med rockebandet The Roc-kets. Den gang var de så unge at de måtte ha dispensasjon fra politiet for å få lov å spille til dans. Men det var først i 1965 at 3 Busserulls ble etablert. Navnet tok de etter tittelen på en av sangene de fremførte; Tresko og busserull. Besetningen den gang besto av Karl Magnus Sjøen, Leiv Oddvar Andreassen og Sverre Jensen. Alle var født i 1944, og de var 21 år gamle da eventyret startet. Det var tre oppegående unge menn som valgte å gå nye musikalske veier. Karl Magnus var den første fra Karmøy som studerte ved musikkonservatoriet i Oslo. Oddvar valgte også musikkonservatoriet, men Sverre tok økonomisk utdannelse. De var lokale helter, men ikke mer lokale enn at Odd Grythe tok dem med i et program i serien På direkten.

3. juli 1968 mistet Sverre livet i en bilulykke på Medhaug i Åkrehamn, kun 24 år gammel. Etter noen års pause gjenoppsto 3 Busserulls i 1975, denne gangen med Lasse Pedersen som nytt medlem. Fra å være en lokal revygruppe ble 3 Busserulls kjent over hele landet etter at TV-programmet Ferske fjes ble vist i 1977. Her fremførte de to egenkomponerte viser, og Audun Tylden i plateselskapet PolyGram ble så imponert at han tilbød gruppen plate­kontrakt. Platen Suddeli-Duttan-Dei ble produ-sert, og den ble gruppens debutalbum og nasjonale gjennombrudd.

Nok et gjennombrudd fikk 3 Busserulls da Gunnar Andersen overtok etter at Lasse Pedersen sluttet i 1978. Andersen var en erfaren revyskuespiller som allerede hadde gitt ut en LP på egen hånd. Den ambisiøse og målrettede artisten ga 3 Busserulls en ny dimensjon, og medlemmene ble heltidsmusik-ere. 3 Busserulls ble nå en revygruppe med profesjonelt sceneshow, hurtige kostymeskift og vågal humor. De årlige revyene i hjembyen samlet alltid fulle hus.

12. november 1979 hadde VG overskriften; Wesenlund måtte spille annenfiolin. Videre skrev avisen om 3 Busserullls: Nå utkonkurrerer de så vel Rolf Wesenlund, Ole Paus og Kirsti Sparboe når det gjelder publikumsrespons. Men også kritikerne hadde sine meninger, og som Aftenposten skrev så ble 3 Busserulls for mange selve symbolet på dårlig smak og åndelig forfall: Øl, øl og mere øl, suddeliduttan-dei, ei halv ei på lommen, og 16 dár på plattform.

I 1985 ble veldedighetskonserten Live Aid arrangert for å samle inn penger til de sultrammede i Etiopia. Et sekstitalls norske artister stilte også opp gratis og dannet bandet Forente artister, med blant andre Jahn Teigen, Elisabeth Andreasson og Hanne Krogh. 3 Busserulls hadde selvironi, og Gunnar Andersen forteller i sin bok: Me i 3 Busserulls gjekk te ledelsen og sa at me hadde og lyst å spilla gratis for dei sultne negrane i Afrika. Gjett ka de svarte oss? – Vel, de e sultne, men ikkje så sultne!

Men uansett, folk kunne ikke annet enn å bli glade av å oppleve 3 Busserulls. De var proffe, og et lite feiltrinn taklet de med improvisasjon, uvøren sjarme og ekte gjøglerglede. Som den gang Audun Tylden var med dem på turne: Det var i Varhaughallen på Jæren, det var visstnok publikumsrekord. Showet skulle starte, men hvor var Karl Magnus? Neglebiting, nervøsiteten økte. Antydning til panikk. Så ble han oppdaget sovende på første benkerad. Han vekkes og går buldrende på scenen. Publi-kum hyler av fryd; de tror det er en del av showet.

I 1985 valgte Oddvar Andreassen å trekke seg fra artistlivet og gå tilbake til læreryrket. Bilmekanike-ren og saudabuen Reidar Brendeland ble opptatt som ny Busserull. Den nye besetningen kastet seg over arbeidet med fornyet giv, noe som resulterte i storselgeren Det glade vanvidd hvor evigunge Stakkars meg som har fylt 40 var et av høydepunktene. Brendeland hadde lenge forsynt gruppen med sanger, deriblant den populære Plommer i Hardanger i 1980, og han rakk å være med på to LP-er før han sluttet for å starte opp igjen Vestlandsfanden. Gruppen hadde i mellomtiden forkortet nav-net til Busserulls, og Sjøen og Andersen valgte å fortsette som duo. I 1990 ble Sjøen alvorlig syk og alle engasjement måtte avlyses. Andersen ble revyprodusent og fikk en karriere som programleder i diverse sammenhenger på TV.

Karl Magnus Sjøen karaktiserte sin legejournal som en skrekkjournal. Han ble operert både for hjerte-problemer og lungekreft. Allerede i barndommen ble han rammet av sykdommen poliomyelitt. Et par år før han døde måtte han amputere begge beina på grunn av koldbrann. Karl Magnus Sjøen døde 30. mars 2002, 57 år gammel. Oddvar Andreassen døde 11. mai 2004, 60 år gammel.

Bård Ose skrev en kort biografi i forbindelse med utgivelsen av dobbel CD'en Kan du huska:
Det er noe uimotståelig smittende ved platene til 3 Busserulls. Noe befriende uhøytidelig som gjør at alle - selv den verste surpomp eller fanatiske avholdsmann er nødt til å komme i godt humør.
3 Busserulls visste at hele poenget er å glede folk.

Trioen fikk også heder og ære på annet vis; de fikk Jens Book-Jenssens minnepris og FN-Ola-prisen, hjalp til med opprettelsen av FN-soldatenes hjelpefond, holdt over 2000 forestillinger og gledet ti-tusener av nordmenn som setter pris på god og fengende underholdningsmusikk med tekster som kaller på latteren.

Kilder: Gunnar Andersen. Bård Ose sin biografi fra CD'en "Kan du huska... 3 Busserulls 47 beste. Utgitt i 2000. Gunnar Andersen: Boken «Ein knalltøffe haugesundar» Utgitt i 2012.

Til hovedsiden