Drollehålå

Drollehålå i 1923. Foto: Ukjent.
Drollehålå i 1923. Foto: Ukjent.

Drollehålå ligger i Stavanger, like utenfor Badedammen ved Strømsteinen og er en liten vik. Tidligere lå små bolighus tett i tett ved sjøkanten her.

Det er usikkert hvordan navnet oppsto. En dame som bodde her på 1800-tallet ble omtalt som fru Drolle. En annen historie forteller at navnet kommer fra en piperøkende taterkvinne som rodde rundt i Ryfylke i mellomkrigstiden. Hennes tilnavn var Drollå, og hun pleide å legge båten i Drollehålå. Det er også blitt hevdet at det riktige navnet på viken er Ramslandsvigå.

Også navnet Sylfidsestraen og Sylfidestønå er brukt, og kommer trolig av Sylfideverven, som var et lite skipsverft som lå i området. Den mest utbredte historien er at Drollehålå har fått navn etter kloakk og flytende søppel fra bolighus og hermetikkfabrikker som samlet seg. Begrepet drolle er en lett forfinet versjon av betegnelsen drolt som nok de fleste vet hva er. For dem som ikke vet det, drolt betyr altså avføring. Ofte lå det et lag med boss i viken som hadde drevet inn fra sjøen. Noen ganger var det så ille at robåtene som lå fortøyd her hadde problemer med å komme seg ut og inn.

Drollehålå i 1976. Foto: Ommund Lunde/Stavanger byarkiv.
Drollehålå i 1976. Foto: Ommund Lunde/Stavanger byarkiv.

Drollehålå ble gradvis utfylt i løpet av 1900-tallet. En liten del av viken er fortsatt bevart ved Verven 34. Her ble en bygning i sjøhusstil reist i 2005 som erstatning for et opprinnelig sjøhus.

Det er en utbredt misforståelse at Drollehålå ligger i Svankevigå.

Til hovedsiden