Damå i parken

Foto: Erling Jensen
Foto: Erling Jensen

Tekst: Erling Jensen
Det var legen Paul Henrik Jensen som sørget for at Skudeneshavn fikk sin egen gallions-figur. I juni 1925 dro han til Buøy ved Stavanger hvor han kjøpte gallionsfiguren hos Stavanger Skipsophugning Co A/S. 

Gallionsfiguren var laget i cedertre og forestilte den romerske gudinnen Concordia. Hun er i henhold til romersk mytologi en gudinne for enighet og samhold i ekteskapet og i samfun-net. Gallionsfiguren hadde tidligere prydet den 263 fot lange stålbarken Concordia. Ifølge engelske Wikipedia ble Concordia bygd i 1891 i Sunderland, England. Skuta var på 1896 bruttotonn og dens opprinnelige navn var Celtic Race. I perioden 1913–1915 hadde den hjemmehavn i Tvedestrand. Skuta ble sendt til Stavanger for opphugging i 1923.

Concordia.
Concordia.

Under 2. verdenskrig ble gallionsfiguren ramponert av tyskerne som brukte den til blink under øvelse i pistolskyting. Figuren ble senere erstattet av en reproduksjon. Det var tre-skjærer og snekker Kristian Risdal som utformet den nye gallionsfiguren. Den ble avduket 12. juni 1982. Lasse Kolstad var møtt fram og leste dikt av Kolbein Falkeid. Orginalen av gallions-figuren finnes på museet i Mælandsgården i Skudeneshavn.

Den originale Concordia fra 1925. Foto: Tidsmaskinen.
Den originale Concordia fra 1925. Foto: Tidsmaskinen.
Dette bildet ble tatt i 1932. Foto: Anders Beer Wilse.
Dette bildet ble tatt i 1932. Foto: Anders Beer Wilse.