Damå i parken

Foto: Erling Jensen
Foto: Erling Jensen

Tekst: Erling Jensen
Legen Paul Henrik Jensen sørget for at Skudeneshavn fikk sin egen gallionsfigur. I juni 1925 dro han til Buøy ved Stavanger hvor han kjøpte gallionsfiguren hos Stavanger Skipsophugning Co A/S. 

Gallionsfiguren var laget i cedertre og forestilte den romerske gudinnen Concordia. Hun er i henhold til romersk mytologi en gudinne for enighet og samhold i ekteskapet og i samfunnet. Gallionsfiguren hadde tidligere prydet den 263 fot lange stålbarken Concordia. Ifølge engelske Wikipedia ble skuta bygd i 1891 i Sunderland, England. Den var på 1896 bruttotonn og dens opprinnelige navn var Celtic Race. I perioden 1913–1915 hadde den hjemmehavn i Tvedestrand. Skuta ble sendt til Stavanger for opphugging i 1923.

Concordia.
Concordia.

Under 2. verdenskrig ble gallionsfiguren ramponert av tyskerne som brukte den til blink under øvelse i pistolskyting. Figuren ble senere erstattet av en reproduksjon. Det var treskjærer og snekker Kristian Risdal som utformet den nye gallionsfiguren. Den ble avduket 12. juni 1982. Lasse Kolstad var møtt fram og leste dikt av Kolbein Falkeid. Orginalen av gallionsfiguren finnes på museet i Mælands-gården i Skudeneshavn.

Den originale Concordia fra 1925. Foto: Tidsmaskinen.
Den originale Concordia fra 1925. Foto: Tidsmaskinen.
Dette bildet ble tatt i 1932. Foto: Anders Beer Wilse.
Dette bildet ble tatt i 1932. Foto: Anders Beer Wilse.