Maten er hellig

Tekst: Erling Jensen - 2012
Jeg banner aldri når jeg lager mat eller spiser. Ikke nå lenger. Sist jeg bannet ved matbordet var i 1975. Jeg var da i militæret, nærmere bestemt kystartilleriet i Kristiansand.

Jeg bannet ikke fordi jeg var misfornøyd med maten, men på grunn av all klagingen fra enkelte per-soner som tydeligvis var vant med fem retters middag hver dag. Maten vi fikk på Odderøya i Kristian-sand var både god og næringsrik. Men tilbake til banningen. Akkurat da jeg kom med mine innlærte saftige bannegloser passerte sjefen for kjøkkenet meg.

– Hva var det du sa? spurte han.

Jeg gjentok mine innlærte saftige bannegloser, man må jo følge ordre. Jeg forventet et brøl som kunne få en sersjant til å gråte av misunnelse, men det uteble. I stedet bøyde kjøkkensjefen seg ned mot meg og hvisket rolig inn i øret mitt.
– Maten er hellig Jensen, uten mat så dør du. Aldri bann når du er i nærheten av meg og mitt kjøkken. Maten er hellig, aldri glem det!

Ifølge de lærde kan ordet hellig i overført betydning, i tillegg til det religiøse, også betegne noe ikke-religiøst som er ukrenkelig, dyrebart og umistelig, noe som ikke må vanæres men behandles med ærefrykt og dyp respekt. Så med andre ord så forlangte kjøkkensjefen at jeg skulle vise dyp respekt for maten. Det har jeg også gjort, og vil fortsette å gjøre i fremtiden.

– Hvis du ikke spiser opp maten din får du juling! Dette var en vanlig trussel da jeg gikk i barnehagen. 
– Hvis du ikke spiser opp maten din må du være inne resten av dagen! Dette utsagnet kom ofte fra mine foreldre.
– Hvis du ikke spiser opp maten din begynner det å regne i morgen! Dette var min bestemors favorit-trussel. Men ingen av disse tingene hjalp. Det var kun en ting som hadde positiv virkning på meg da jeg var guttunge, og det var Tarzan, apenes konge.

Tarzan var min store helt. Han var dyrenes venn og hjalp de svake. Jeg protesterte høylytt hver gang jeg ble servert fisk, men da jeg ble fortalt at denne fisken var fanget i jungelen, i nærheten av der Tar-zan bodde, så gikk maten ned på høykant. Men Tarzan måtte slåss for maten, det var en daglig kamp å kunne spise seg mett.

I dag kan de fleste av oss gå i nærmeste matbutikk å handle det vi trenger. Det er utrolig hvor enkelt det er blitt, for dem som har økonomi til det da. Men det som er enda mer utrolig, er at maten stort sett sma-ker godt hver dag. Jeg har spist fisk minst en gang i uken i alle år, og fremdeles smaker den like godt. Hver dag når jeg spiser, så forundrer det meg at mat smaker godt, selv om jeg har spist tonnevis av den.

En følge av at maten er så lett tilgjengelig for mange mennesker, er disse utallige spisekonkurransene som blir holdt i ulike deler av verden. Dette mener jeg er motbydelig og en hån mot verdens fattige. Ifølge Food and Agriculture Organization hos FN, dør mer enn 25 000 mennesker av sult hver dag, og mer enn 800 millioner mennesker er kronisk underernært. Hvert sekund dør ett barn på verdens-basis av sult.

Han hadde nok rett kjøkkensjefen på Odderøya i Kristiansand. Maten er hellig...

Til hovedsiden