Fogn

Erås museum. Foto: Erling Jensen.
Erås museum. Foto: Erling Jensen.

Fogn er en øy i Stavanger kommune og består av omtrent 350 fastboende innbyggere. Arealet er 10,5 km2. Fogn har ca. 130 hytter, og på sommerstid er befolkningen mange-doblet.

Med sine mange lune viker er Fogn et mye benyttet område av båtfolket, særlig sørsiden med Rossøysundet og vestsiden med Holmastø. Fogn har ikke tunnel eller bru til fastlandet, så man må ta hurtigbåt eller bilferje for å komme seg til øya. Hurtigbåten går fra terminalen i Stavanger, mens bilfergen går fra Judaberg på Finnøy. Om du kommer med egen båt kan du legge til på Eidsvåg, Holmastø, Sæbøvåg eller Sørvåg. Eidsvåg fikk egen brygge allerede i 1890.

I perioden 1912 til 1973 var feriekolonien Duedalen i virksomhet på Fogn.

Fogn er særlig kjent for en stor produksjon av tomat i veksthus, omtrent 15 prosent av Nor-ges totale produksjon. Men det finnes også flere bedrifter i ulike bransjer på øya. Butikken som ble bygd i 1985 har matvarer, tipping, postdepot og en del landbruksvarer. Her er også barnehage, skole, SFO, kirke, bedehus, idrettslag, bondelag, ungdomslag og misjonslag.

Fogn har et variert landskap, og veien rundt øya er ca. 10 km. Dyrelivet er rikt, og her finnes blant annet hjort, rådyr, rev og fugl. I gamle dager ble innbyggerne på Fogn kalt Fognarev på grunn av at det var så mye rev på øya. Det høyeste punktet er Ørnekulå som ligger 176 meter over havet. For dem som er interessert i kultur og gammel historie kan det anbefales et besøk hos Erås museum.

Bedehuset på Runestad sto ferdig bygd i 1910. Foto: Erling Jensen.
Bedehuset på Runestad sto ferdig bygd i 1910. Foto: Erling Jensen.
Gammel idyll på Fogn. Foto: Erling Jensen.
Gammel idyll på Fogn. Foto: Erling Jensen.