Fogn

Tekst: Erling Jensen
Fogn er en øy som ligger i Ryfylke. Øya tilhører i Stavanger kommune og består av omtrent 350 fastboende innbyggere. Arealet er 10,5 km2 og øya har flere nes og holmer. Fogn har ca. 130 hytter, og om sommeren er befolkningen mangedoblet.

Fogn har mange lune viker og er mye benyttet av båtfolket, særlig sørsiden med Rossøysundet og vestsiden med Holmastø. Det er ikke tunnel eller bru til fastlandet, så man må ta hurtigbåt eller bilferje for å komme seg til øya. Hurtigbåten går fra terminalen i Stavanger, mens bilfergen går fra Judaberg på Finnøy. Om du kommer med egen båt kan du legge til på Eidsvåg, Holmastø, Sæbøvåg eller Sør-våg. Eidsvåg fikk egen brygge allerede i 1890.

I perioden 1912 til 1973 var feriekolonien Duedalen i virksomhet på Fogn.

Fogn er særlig kjent for produksjon av tomatplanter i veksthus, omtrent 15 prosent av Norges totale produksjon kommer fra Fogn. Men det finnes også flere bedrifter i ulike bransjer på øya. Butikken som ble bygd i 1985 har matvarer, tipping, postdepot og en del landbruksvarer. Her er også barne-hage, skole, SFO, bedehus, idrettslag, ungdomslag, bondelag, og misjonslag. Kirken ble bygd i 1991 og har plass til 190 personer.

Erås museum. Foto: Erling Jensen.
Erås museum. Foto: Erling Jensen.

Fogn har et variert landskap, og veien rundt øya er ca. 10 km. Dyrelivet er rikt, og her finnes blant annet hjort, rådyr, rev og fugl. I gamle dager ble innbyggerne på Fogn kalt Fognarev på grunn av at det var så mye rev på øya. 

Det høyeste punktet er Ørnekulå som ligger 176 meter over havet. For dem som er interessert i kultur og gammel historie kan det anbefales et besøk hos Erås museum.

I 1998 fant man rester av en grønlandshval som er minst 11 000 år gammel. Les mer om hvalen her.

I 2005 ble det funnet et skipsvrak på Basthabn. Det ble datert og vurdert av Stavanger Sjøfarts-museum, som konkluderte at det var et mindre skip fra cirka 1250–1300 e.Kr.

Bedehuset på Runestad sto ferdig bygd i 1910. Foto: Erling Jensen.
Bedehuset på Runestad sto ferdig bygd i 1910. Foto: Erling Jensen.
Gammel idyll på Fogn. Foto: Erling Jensen.
Gammel idyll på Fogn. Foto: Erling Jensen.