Mine fritidsbåter

I 2011 hadde jeg to trebåter. Bildet er tatt på Vestre Åmøy hvor jeg bodde i en periode.

Den første båten kjøpte jeg i 1966, da jeg var ti år gammel. Jeg gikk med avisruter og arbeidet som ærendsgutt. Det ga meg nok penger til å kjøpe robåten som lå i en hage i Hjelmelandsgata. Jeg fikk båtplass helt innerst i Hillevågsvatnet. Om somme-ren ble den slept til Idsøe hvor familien hadde hytte.

I 1990 kjøpte jeg en plattgatter på 31 fot. Det var selvfølgelig ikke konge-sjaluppen Stjernen som bildet viser, det er kun et illustrasjonsfoto. Man har da ikke blått blod...

Lykkens prøve ble senere solgt til en venn som hadde en svigerfar som var båtbyg-ger. Den ble flott restaurert og havnet til slutt i Møre og Romsdal eller en eller annen plass nordover.

Alstein var en Kommedalsbåt som tidlig-ere ble brukt som fiskebåt i Kverneviks-området. Den ble bygd i 1956 og var 26 fot. Motoren var en BMC 66 HK diesel. De senere årene ble den brukt som fritidsbåt, og hadde tilhold i Svankevigå. Alstein ble solgt i 2012 og senket i 2014.

Tøffingen var 29 fot og ble kjøpt i 2011. Motoren var en 36 hk BMC. Jeg hadde nå to trebåter med alt det helvete som følger med...

Second Life var en Polar 25 1978 mod. som ble kjøpt i Skjoldastraumen i 2015. En god båt som tålte mye juling over Bokna-fjorden. Motoren var en Perkins 49 hk. Båten ble solgt i 2018 til Skudeneshavn.

I 1984 kjøpte jeg en robåtlignende båt med motor. Den sprakk under et slep, og endte sine dager ved slippen til Hillevåg Båtforening ved Hetlandskaien.

Lykkens prøve kjøpte jeg i Sandnes i be-gynnelsen av 1990-årene. Det var en 34 fots seilskøyte som var bygget i 1960-år-ene på sørlandet. Motoren var en 22 hk Saab Diesel.

Joda, jeg har hatt jolle også...

Nei, jeg har aldri eid seilbåt...

Alstein ble kjøpt i 2009 og trengte en skikkelig båtpuss + innredning.

Tøffingen var en grei båt bortsett fra gea-ret som ikke virket skikkelig. Det var nes-ten ikke respons når jeg slo revers. Det ble mange nervepirrende episoder når jeg skulle legge til kai. Etter at jeg la inn flg. annonse i 2012 ble båten solgt: Båten sel-ges rimelig til "hobbyelektriker" eller andre med evner utover det normale. Det er og-så en fordel om du liker å få elektrisk støt. Dynamoen lader ikke, og startmotoren som kun er et år gammel klikker. Og klik-ker gjør også jeg snart, derfor selges bå-ten mens jeg ennå er med mine fulle fem.

Florry kjøpte jeg i Bergen i 2016. Båten har egen hjemmeside som du finner her.

Skagerak 21 med Volvo innenbords-motor. Kjøpte båten i 1986 og brukte den for det meste til å pendle mellom Stavanger og hytta på Idsøe.

Jeg forsto først da faenskapet var kom-met på land hvor mye arbeid jeg hadde i vente. Bildet er tatt på slippen i Hillevågs-vatnet.

Økonomien var ikke helt på topp på den tiden, så etter båtkjøpet var jeg blakk. Jeg hadde ikke råd til regntøy, men en bos-sekk gjorde samme nytten :-). Ved en an-ledning kom det sigende en båt i million-klassen ved siden av meg. Det feststemte mannskapet brølte: Kor mye har du betalt for den driden? Lekk ann møje? osv. Jeg gadd ikke, og svarte: I don´t understand, I am from Polen. Da lot de meg i fred og cruiset videre med båten som nok var eid av banken.

Alstein ble tatt på land og plassert hjem-me på gårdsplassen. Etter en tid så den noenlunde grei ut.

Draco Flyfish 25 fot 1977 mod. Motoren var en bensintørst utenbords Mercury 200 hk. En utrolig dårlig sjøbåt som best egnet seg i Breiavatnet i rolig vær.

Innredningen på Dracoen var grei, men det var også det eneste positive. Båten ble solgt og havnet på Bokn.

Florry II er en Viksund Combi 31 fot 1979 mod. Motoren er en 68 hk Ford Sabb 1981 mod.. Båten ble kjøpt i Arendal i septem-ber 2020.