M/S Reform

M/S Reform. Foto: Ukjent.
M/S Reform. Foto: Ukjent.

M/S Reform var Norges og verdens første havgående seilskute som hadde installert motor som hjelpemaskin. Skipet ble levert fra Stavanger Støberi & Dok i juli 1893. Det var et fire-mastet skonnertskip, ble bygd i stål og fikk bygg nr. 25. M/S Reform ble kontrahert av Thorstein Bryne, Stavanger. 

Som navnet antyder var skipet tenkt som en reform innen norsk skipsbyggingskunst i 1890-årene, dvs. hva seilskuter angår. Skipet ble av "kyndige" sett på med den største skepsis og mistro, som igjen medførte at rederiet fikk mange og uante vanskeligheter å kjempe med under byggingen. Sett i historisk belysning, kan det sies at M/S Reform var forgjengeren til motorskipene. Reform ble kontra-hert vesentlig med Bangkok-fart for øye, og skipet ble derfor gjort meget grunngående, da det med last bare skulle stikke 12–13 fot.

Maskinfirmaet Priestman Brothers i Hull påtok seg oppgaven med å konstruere en motor på 90hk. Den gang var dette verdens største motor, og den første hjelpemotor montert i en havgående seil-skute. Motoren ble bygget, levert og montert til en pris av ca. 10 000 kroner. 

Prøveturen gikk den 20. oktober 1894. Assurandøren var til stede og forlangte at rederen, den kjente kveker og forretningsmann Thorstein Bryne, skulle rekvirere slepebåt. Bryne insisterte på å få dette forlangende skriftlig, men da han ikke fikk det, gikk prøveturen sin gang som planlagt. M/S Reform gikk for egen motorkraft utover byfjorden til Bru, hvor seilene ble satt.

Priestman-motor.
Priestman-motor.

At se Reform komme ind fjorden, var et saa skjønt syn, at det neppe er seet før, hvorfor de hundre-der, der var samlede paa kaien, ogsaa gav skibet et kraftigt hurra, da det passerede forbi, damp-ende, med røgen væltende ud af mesan-mastetoppen.
(Stavanger Aftenblad 22. oktober 1894).

Motoren innfridde alle forventninger. Skipet viste seg også som en skarpseiler. Skipperen Østen Tendenes, meddelte at de på den første turen mot Cardiff og gjennom den britiske kanal hadde logget 14 knop. Fra Cardiff seilte M/S Reform med en last kull mot Rio Grande, men holdt på å forlise ved den franske kysten da styremekanismen gikk i stykker. Heldigvis gikk alt godt, og skipet retur-nerte til Cardiff, hvor det fikk ny styremekanisme. Denne var så lett å håndtere at i hardt vær kunne selv den yngste av mannskapet betjene den, mens under lignende forhold krevdes to voksne mann med den gamle.

Fra Rio Grande seilte M/S Reform til Bangkok, hvor det ble lastet teak som skulle til Glasgow. I mars 1896 drev skipet på land i nærheten av Glasgow og ble vrak. M/S Reform førtes under hele sin korte tilværelse av kaptein Østen Tendenes. Skipet ble kondemnert og solgt til et Glasgowrederi på auk-sjon for 430 pund. Det ble solgt videre til Tyskland, og forandret navn til Sachsen.

Maskin: 2 syl. petroleumsmaskin. 90 nhk. Tonnasje: 588 bruttotonn, 535 nettotonn. Toppfart: 14 knop.

Til hovedsiden