M/S Reform

M/S Reform. Foto: Ukjent.
M/S Reform. Foto: Ukjent.

M/S Reform var Norges og verdens første havgående seilskute som hadde installert motor som hjelpemaskin. Skipet ble levert fra Stavanger Støberi & Dok i juli 1893. Fartøyet var et fire-mastet skonnertskip, ble bygd i stål og fikk bygg nr. 25. Det ble kontrahert av Thorstein Bryne, Stavanger. 

Som navnet antyder var skipet tenkt som en reform innen norsk skipsbyggingskunst i 1890-årene, dvs. hva seilskuter angår. Som så mange nye tiltak ble dette skipet av "kyndige" sett på med den største skepsis og mistro, som igjen medførte at rederiet fikk mange og uante vanskeligheter å kjempe med under byggingen. Sett i historisk belysning, kan det sies at M/S Reform var forgjenge-ren til motorskipene. Reform ble kontrahert vesentlig med Bangkok-fart for øye, og skipet ble der-for gjort meget grunngående, da det med last bare skulle stikke 12-13 fot.

Maskinfirmaet Priestman Brothers i Hull påtok seg oppgaven med å konstruere en motor på 90hk. Den gang var dette verdens største motor, og den første hjelpemotor montert i en havgående seilskute. Motoren ble bygget, levert og montert til en pris av ca. 10 000 kroner. Prøveturen gikk den 20. oktober 1894. Assurandøren var til stede og forlangte at rederen, den kjente kveker og forretningsmann Thorstein Bryne, skulle rekvirere slepebåt. Bryne insisterte på å få dette forlang-ende skriftlig, men da han ikke fikk det, gikk prøveturen sin gang som planlagt. M/S Reform gikk for egen motorkraft utover byfjorden til Bru, hvor seilene ble satt.

Priestman-motor.
Priestman-motor.

At se Reform komme ind fjorden, var et saa skjønt syn, at det neppe er seet før, hvorfor de hundreder, der var samlede paa kaien, ogsaa gav skibet et kraftigt hurra, da det passerede forbi, dampende, med røgen væltende ud af mesan-mastetoppen.
(Stavanger Aftenblad 22. oktober 1894).

Motoren innfridde alle forventninger. Skipet viste seg også som en skarpseiler. Skipperen Østen Tendenes, meddelte at de på den første turen mot Cardiff og gjennom den britiske kanal hadde logget 14 knop. Fra Cardiff seilte M/S Reform med en last kull mot Rio Grande, men holdt på å for-lise ved den franske kysten da styremekanismen gikk i stykker. Heldigvis gikk alt godt, og skipet returnerte til Cardiff, hvor det fikk ny styremekanisme. Denne var så lett å håndtere at i hardt vær kunne selv den yngste av mannskapet betjene den, mens under lignende forhold krevdes to voksne mann med den gamle.

Fra Rio Grande seilte M/S Reform til Bangkok, hvor det ble lastet teak som skulle til Glasgow. Be-liggende på en havn i nærheten av Glasgow drev skipet imidlertid på land og ble vrak. Det var da bare noen få dager over et år gammelt. M/S Reform førtes under hele sin korte tilværelse av kap-tein Østen Tendenes. Skipet ble kondemnert og solgt til et Glasgow-rederi på auksjon for 430 pund. Det ble solgt videre til Tyskland, og forandret navn til Sachsen.

Maskin: 2 syl. petroleumsmaskin. 90 nhk.
Tonnasje: 588 bruttotonn, 535 nettotonn.
Toppfart: 14 knop

Til hovedsiden