Kåre Seilitz

Tekst: Erling Jensen - februar 2024.
Kåre Seilitz var en av Haugesunds originaler. Han kalte seg for Trafikkongen og freste rundt i byens gater med en 3-hjuls moped.

Kåre ble født 3. august 1919, og hans fulle navn var Kåre Ole Johan Seilitz. Senere fikk han tre søsken; Aud Gudrun, Ruth Johanne og Roy.

Foreldrene var Sigurd Vilhelm Seilitz, født i Osby Sverige, og Ingvarda Oline Olsen, født i Gudskål. De giftet seg i Skåre kirke 12. april 1924.

Kåre vokste opp ved Døsselandshagen, sør for Byparken i Haugesund. I ung alder fikk han en stiv fot, angivelig på grunn av tuberkler. I flere år brukte han krykker, men etter krigen kjøpte han sykkel. Han skaffet også en vogn med tre hjul som han brukte til sin skopusservirksomhet. På slutten av 1940-årene begynte han også å lakkere sykler for folk i Haugesund, og tjente penger på det.

Annonse i Haugesunds Avis 26. mars 1946.
Annonse i Haugesunds Avis 26. mars 1946.

Kåre viste godt igjen i bybildet, den ene dagen var han cowboy, den neste indianer, politi eller noe annet uniformert. I mange år deltok han med kanoen Måken i den årlige kapproingen i Smedasundet 17. mai. Som eneste deltaker i kanoklassen fikk han selvsagt bestemannspremien hvert år i klassen.

Har du truffet en fargesprakende uniformert mann på trehjuls-moped i Haugesunds gater, den seinere tid også med ansiktsmaske? Da har du truffet "Trafikkongen", som han kaller seg, Kåre Seilitz, skrev Haugesunds Avis 13. desember 1988.

Bakgrunnen var at politiet hadde tatt beslag i mopeden til Kåre. Selv om han skaffet mang en bilist en god latter, ble det for mye styr og for mange egne kjøreregler som dessverre ikke alltid stemte med vegtrafikkloven, mente politiet. I ettertid kom det mange avisinnlegg fra folk som mente at Kåre burde få beholde mopeden.

I sine siste år bodde Kåre på Haraldsvang sykehjem. Kåre Seilitz døde 26. januar 1992. Han ble gravlagt på Vår frelsers gravlund 30. januar 1992.

Kilder: Døsselandshagens bekengler, Kjell A. Johannesen, 2001. Diverse aviser og publikasjoner fra Nasjonalbiblioteket. Digitalarkivet.

Til hovedsiden