O jul med din glede

Tekst: Erling Jensen - 2. desember 2017.
Handelsstanden har allerede anskaffet superraske betalingsterminaler. Avisene er fulle av annonser med mer eller mindre unyttige ting. Stressnivået og blodtrykket til hysteriske mødre er på topp. Folk med dårlig økonomi vrir hjernen for å finne en løsning.

O jul med din glede, og barnlige lyst...

Det skal feires, spises, og drikkes, selv om svært mange opplever julen som et helvete på jord. Det kalles tradisjon. Julekort skal sendes til kjente og ukjente slektninger man ikke har sett på flere tiår. Julegaver skal sendes til tante Olga som bor i havgapet på Røst. Hun som stakk av med en fisker i 1948 og siden den gang ikke har våget å vise trynet sitt sør for Ålesund.

Vi klapper i hendene, vi synger og vi ler...

Jul, som kommer fra norrønt Jól eller Jólablót er den tidligere norrøne feiringen av midt-vinterdagen i Norden. Opprinnelig har den ingenting med kristendommen å gjøre. Festen skulle, etter de norrøne kilder, holdes for et godt år, og man skulle drikke juleøl til gudenes minne. Etter innføringen av kris-tendommen i Norden ble julen en fest til minne om Kristi fødsel. Kun 40 prosent av Norges befolkning oppfatter seg som kristne. Nesten like mange er ateister. Resten tilhører andre religioner, eller gir rett og slett faen.

Vi svinger oss i kretsen og neier, og bukker...

Mens fettet fra ribben renner langs munnvikene og kolesterolnivået når uante høyder klager man på svoren. Mor gråter mens far holder foredrag om forskjellen mellom sprø svor og tyggegummi. Sam-tidig venter man på desserten. Som regel blir det servert kinesisk ris blandet med pisket norsk krem-fløte fra kyr hvor kostholdet består av gress, kraftfôr og antibiotika. Ved hjelp av cognac og andre mer eller mindre hjemmelagde kjemikalier får man fordøyd all dritten.

Vi hilser deg alle med jublende røst titusinde gange velkommen!

Høydepunktet for de yngste er når julegavene skal åpnes. De driter i julenissen og den gamle masken som er laget av billig papp. At far i det hele tatt gidder forstår de ikke. Midt på stuegulvet ligger et fjell av gaver. Klar ferdig gå! Julepapiret fyker vegg i mellom. Merkelappene som viser hvem giveren er får like lite oppmerksomhet som de myke gavene. Faen ta tante Olga som hvert år sender hjemmestrikkede luer!

– iPhone 7, skriker Rebekka i fortvilelse.
Ungjenta ønsket seg en iPhone X og går straks i en dyp depresjon. Mor finner straks lykkepillene sine som hun deler med datteren.

Lille Roger slenger MacBook´en vegg i mellom. Skjermen var kun 12 tommer, men han ønsket seg 15 tommer. Far tar en slurk cognac rett fra flasken mens mor unnskylder guttungen med at han har ADHD.

Første og andre juledag feires også. Ofte sammen med svigerforeldre eller besteforeldre. Alle er lyk-kelige når kvelden er omme og man kan få av seg de klamme klærne og slenge beina på bordet. Far ligger på sofaen og damper på en sigar mens mor står på kjøkkenet og vasker bestikk og tallerkener. Tradisjon er en fin ting.

Så kommer romjulen. Den tilhører mor. Hennes jobb er å fylle opp bilen med julegaver som skal byt-tes. Far mener at det er noe forbannede tull å bruke tid på denslags. Gi dritten til Fretex.

Mørket har senket seg og mor står fremdeles i kø. De stakkars barna var så misfornøyd med gavene at de springer rundt i nabolaget og tigger. Å gå julebukk er en tradisjon som kan sammenlignes med Valentinsdagen og Black Friday. Mange dørselgere startet sin karriere som julebukk.

Så knytter vi kjærlighets hellige bånd og lover at elske hinannen...

Det nærmer seg midnatt og mor står fremdeles i kø. Far har dynket ansiktet med etterbarberings-vann og er på vei til julebord. Han har ikke fått med seg samlivsekspertenes advarsler gjennom media. På tradisjons vis tafser han på de kvinnelige kollegaene og river fru Tandrevold i puppene. Men fru Tandrevold har lest om MeToo-kampanjen, og nekter å være med far inn på toalettet. Far blir fly forbannet og kveler formann Pedersen med slipset.

2. januar ligger det brev i postkassen. Far har fått sparken. Han har ikke lenger inntekt og mor vil skil-les. Hun har fått innvilget forbrukslån og har kastet lykkepillene. Januarsalget står for døren og de superraske betalingsterminalene er blitt enda raskere.

Ha en riktig god jul :-)

Til hovedsiden