Sir Toby

Bildet ble tatt i 2003 og er utlånt av Haugesunds Avis.
Bildet ble tatt i 2003 og er utlånt av Haugesunds Avis.

Tekst: Erling Jensen - september 2023.
Sir Toby var en populær pub som lå i Sørhauggata 177 i Haugesund. Den åpnet i 1986 og eksisterte i nærmere 26 år.

I 1986 søkte Arvid Stueland skjenkebevilling for øl og vin til den planlagte puben Sir Toby. Puben som hadde rundt 50 sitteplasser ble innredet i gammel, antikk engelsk stil. I første runde ble søknaden av-slått, men 16. oktober 1986 ble den innvilget og puben kunne åpnes.

Men det ble ingen god start for noen av byens gjester. En handikappet kvinne ble nektet adgang. Arvid Stueland bekreftet kvinnens historie til Haugesunds Avis 14. mars 1987:
– Det var jeg som avviste kvinnen. For det første var klesdrakten upassende. Dessuten kjenner jeg en del av klientellet her i byen, og ønsker en renslig linje på dette nye stedet.
– Har dere avvist mange?
– Jeg har avvist mange. Dette skal ikke være noe sted for alkoholmisbrukere, pilletrillere og andre personer fra visse miljøer.

Arvid Stueland trakk seg ut et halvt år senere og stedet ble drevet videre av Sverre Ivar Lae og sønnen Ivar Øistein Lae. Sverre Ivar Lae hadde tidligere drevet bakeri både i Haugesund og karmøy.

Puben ble senere utvidet, og i 1. etasje ble det plass til 70 gjester, 60 i 2. etasje, og 40 i 3. etasje. Det ble også anlagt uterestaurant med plass til gjester som ønsket å nyte sitt glass under solen.

Det ble etter hvert et internasjonalt miljø med jevnlig besøk av svensker, dansker, finner, engelsk-menn, skotter, irer, polakker og canadiere. Bevillingen ble også utvidet til skjenking av brennevin. Nå kunne både utlendinger, gjestearbeidere, og byens egne innbyggere leske seg med både whisky og vodka.

Annonse fra 1993.
Annonse fra 1993.

Sir Toby hadde både karaoke og levende musikk, og både lokale og nasjonale artister underholdt gjestene.

I 1994 ble 2. etasje innredet som byens første fotballpub, og veggene ble dekorert med vimpler, bilder og annet supporterutstyr. Man kunne høre heia-ropene fra FKH-supporterne helt ned til Stavanger stadion.

Fra 1998 gikk Sir Toby med underskudd, og driften ble lagt ned 1. mars 2012.

Sir Toby-huset som ble bygget i 1915 ble flyttet fra Sørhauggata 177 til Oscars gate i 2022.

Kilder: Haugesunds Avis. Diverse aviser fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden