Baades gate

Tekst: Erling Jensen
Baades gate går fra Nedre Holmegate i nordlig retning til Havneringen. Den ble anlagt etter Holmenbrannen i 1860. Den gang var navnet Baadegaden. Gata har sitt navn etter skipper og handelsborger Hans Jacob Baade som ble født i Stavanger i 1802.

Det fantes mange former for handelsvirksomhet i Baades gate, blant annet grossistfirma. Det har også vært hotell/pensjonatdrift i nr. 1, 4, 6, 8 og 10. Hans P. Forgaard drev Rogalands hotel i nr. 1. Fru Eeg Larsens hotel var i nr. 4. Torbjørnsens hotel var i nr. 6. Karine Skjelsnæs som ble født i Hjelmeland i 1854 står oppført som hotelleierske i nr. 8 både i 1900- og 1910-tellingen.

I en årrekke ble det drevet hotellvirksomhet i det lille hjørnehuset i Baades gate nr. 10. I begynnelsen av 1900-tallet finner vi Daniel Pundsnæs hotel som ble drevet av ekteparet Daniel og Oliane Pundsnæs. I 1919 åpnet Dahle Hotel som ble drevet av Johannes Dahle. I 1922 la Dahle Hotel ned driften og inventaret ble solgt på auksjon. Samme år etablerte Inga Helganes Rygjaheimen Hotel. Dette ble drevet til Olaf og Alette Carlsen som overtok lokalene og etablerte Skansens Café og Pensjonat. 

Det har nok blitt fraktet mange varer inn og ut av denne døren gjennom tidene. Foto: Erling Jensen.
Det har nok blitt fraktet mange varer inn og ut av denne døren gjennom tidene. Foto: Erling Jensen.
Annonse i Stavanger Aftenblad 26. april 1915.
Annonse i Stavanger Aftenblad 26. april 1915.