Florry - fritidsbåt

Florry ble overlevert til ny eier 8. august 2020. Min nye båt er en Viksund Combi 31 og har fått navnet Florry II. Den har egen side som du finner her.

Det e med stor sorg eg må meddela at min kjære Florry har fått ny eigar. Nå e det slutt på harde turar øve Skudefjorden. Ingen iskalde netter kor eg fryse fast i skottet. Ingen stormfulle turar kor både Florry og eg fekk skambank. Itte to dager på fyddlå i Stavanger hadde du alltid ein lugar eg kunne gjemma meg i. Du ga meg trøst og smørte meg med tålm... nei, diesellukt. Men me kom oss alltid hjem itte di harde turane me hadde, selv om både vind, tåka og grunn-støtingar prøvde å stoppa oss. Takk for alt Florry, me sees nok igjen ein eller aen gang...

Florry i hjemmehavnen. Foto: Erling Jensen.
Florry i hjemmehavnen. Foto: Erling Jensen.

Kallesignal: LA3280

Florry er en Wiking 28, 1980 mod. med hjemmehavn i Skudeneshavn. Motoren er en Perkins  T6.3544 220hk 1990 mod. Båten ble kjøpt i januar 2016, og hadde da for det meste ligget ved kai helt siden 2000.

Historikk Florry
1980: Ukjent eier.
1987: Svein Martinsen kjøpte båten av Thor Bråthen i Fredrikstad. Den fikk navnet Florry som er hentet fra en bok som ble utgitt i 1940-årene.
1990: Motoren som var en Ford Saab turbodiesel ble byttet ut mot en Perkins 220hk. Samme året ble det montert hardtop.
1996: Båten ble via NorCargo sendt til Bergen og fikk ny eier.
2000: Båten ble kjøpt av Oddvar Mjelde, Bergen.
2016: 26. januar kjøpte Erling Jensen båten av Oddvar Mjelde. Båten ble hentet 3. februar og gikk for egen motor fra Bergen til Kopervik i 9 kuldegrader, uten varme i båten. Jeg rotet meg vekk på vest-siden av Stord, og måtte overnatte. Takket være lange underbukser og 22 T-lys lever jeg fremdeles. Da jeg etter noen dager var opptint, ble det umiddelbart montert ny Refleks danskebysse som ble kjøpt i Egersund. 18 000,- inkludert dagtank i rustfritt stål.
I 2016 ble det skiftet dieselfilter og vannutskiller. Ny vinduviskermotor babord side. Ny Simrad VHF m/antenne. Nytt horn. Nye lufteventiler på dekk. Nye madrasser forut. Nytt sete babord side. Skipperen ble lei av toalettet med sine stadige lekkasjer, og kastet dritten på sjøen. Det ble erstattet med Porta Potti, enkelt og greit.
I 2017 tok skipperen VHF-kurs og fikk tildelt kallesignalet LA3280 :-) I mai var Florry en tur på slippen og fikk ny bunnsmøring og nye sinkanoder. De brune stripene ble erstattet med marineblå striper.
I 2018 ble det montert ny propell.
2019: Florry fikk ny kalesje fra Sandnes Maritime Sysenter som gjorde en glimrende jobb. Nytt elek-trisk toalett med kvern ble montert. Ny Simrad VHF med innebygd GPS og AIS-mottaker.
2020: Ny 5 kw Autotherm dieselvarmer. Ny vaier til rekkestøttene. Monterte kryssholt styrbord side. 20. august ble Flotty solgt.

Florry under Risøy bru i Haugesund 6. februar 2020. Foto: Erling Jensen.
Florry under Risøy bru i Haugesund 6. februar 2020. Foto: Erling Jensen.

Turer 2020
Årets første tur var i januar. Skudeneshavn-Stavanger-Sandnes-Skudeneshavn. Overskyet og 6-7 varmegrader. I Stavanger lå jeg med båten i Børevigå. Dessverre fikk jeg besøk av ubudne gjester ombord sent om kvelden. Dagen etter reiste jeg til Sandnes hvor jeg fikk ligge i fred. I ren forbannelse la jeg ut flg. melding på Facebook:

Dette e ein melding te deg som var ombord i båten min natt te tirsdag 21. januar 2020.
Kikkerten du stjal va gammale og ikkje særligt goe. Der va ein aen heilt nye te 2000 kroner som hang på skottet. Må bruga auene dine om du ska stjela din tulling. Du tok og øl fra kjøleskapet. Neste gang du komme må du leida bedre, eg har både brennevin og vin ombord. Så va det medisinene eg tar for å øveleva, di forsvant di og. Dessverre så kan du ikkje rusa deg med blodtrykksmedisiner. Om du tar di kan du i verste fall få blodtrykksfall som kan resultera i at du går i svimå. Men det gjør du vel uansett... Når det gjelde di blodfortynnanes medisinene; Tar du adle på ein gang så blør du kanskje ihjel eller dride blod. Prøv å se ka som skjer. Din jævla kødd.

Juni 2020
Første tur gikk fra Skudeneshavn til Lysebotn. Her var det anlagt ny molo hvor fritidsbåtene lå godt skjermet for hurtigbåtens ødeleggende hekkbølger. Ved hotellet var det uteservering hvor man også ble underholdt av selvmordskandidatene som dumpet ned i små fallskjermer. Neste tur gikk over Slettå. Overnatting i Langevåg, og videre til Mosterhamn neste dag. Her mønstret Olemann på som multisjømann (matros, kokk, messepike og trubadur). Turen fortsatte til Tysnes med overnattinger i Onarheim og Våge. Neste stopp ble Fitjar, en koselig plass med god gjestebrygge. Hotellet hadde uteservering, og både pilsen og Mr. Captain Morgan smakte nydelig. Det ble en flott tur med mye gitarspilling og nostalgi. Mellom Ryvarden fyr og Haugesund ble det plutselig tett tåke. Å komme seg inn i Haugesund under slike forhold var ikke lett. Takk til Gule sider sitt sjøkart og det gamle kompas-set som jeg ikke vet om inneholder glyserol eller sprit. 

Erling og Olemann på Våge i Tysnes.
Erling og Olemann på Våge i Tysnes.

Turer 2019
Årets første tur var i februar. Kopervik-Stavanger-Kopervik. Overskyet og 7-8 varmegrader.

I juli reiste Olemann og Erling med Florry fra Kopervik mot Sjernarøy og videre til Sand og Sauda. Turen blir husket som den gang da dregg og ankerkjetting forsvant i Sandsfjorden. Se film fra turen her. I ettertid har også turen resultert i sangen Ankerdrammens blues.

I slutten av juli dro 1. styrmann Åse og Erling avgårde mot Hardangerfjorden. Vi var innom Onarheim og lå et døgn der før vi dro videre og endte opp i Norheimsund. Her var det en flott gjestehavn med alt en kan ønske seg av fasiliteter. På hjemveien lå vi et døgn i Våge på Tysnes, og senere Langevåg på Bømlo. Begge disse plassene kan anbefales.

I Langevåg var det fjære :-)
I Langevåg var det fjære :-)
I Hardangerfjorden passerte vi den 194, 88 fot lange yachten Vive la Vie.
I Hardangerfjorden passerte vi den 194, 88 fot lange yachten Vive la Vie.

Turer 2017

7-11. april lå vi på Ombo, årets første overnatting. Takk Gud for nær kroppsvarme...

April/mai 2017 ble det tur i en uke med nydelig vær med mye sol og nesten vindstille. Kopervik - Stavanger - Helgøysund - Jelsa - Skartveit - Eriksholmen - Skjoldastraumen - Hervik - Haugesund - Kopervik. Her vil jeg trekke fram Eriksholmen, en fantastisk plass hvor til og med de små detaljene imponerte.

24 - 27. mai ble det igjen en fin tur til Eriksholmen. Mannskapet fra Sjøskvett sørget for musikk og under-holdning. Vi fikk også anledning til å ta en spasertur til Sjernarøy kirke som ble bygd på begynnelsen av 1600-tallet.

Turer 2016
Påsken 2016 lå vi på gjestebryggen på Ombo. Plutselig sto vannspruten inn i båten, bunnventilen som var koplet til septiktanken røk. Jeg vurderte en stund å kjøre båten på land før den sank, men med et tørkehåndkle klarte jeg å stanse den verste vanninnstrømmingen. Etter en uke med lite søvn fikk vi endelig båten på slipp og ny bunnventil ble montert.

Juli 2016 reiste Florry på tur nordover. Kopervik - Haugesund - Kulleseidkanalen - Leirvik - Onarheim. Vi var tre båter som reiste sammen, og de andre to var Steel Queen og Toma, begge fra Stavanger. Kuleseidkanalen gjestehavn var en flott plass som kan anbefales. Her fikk vi også oppleve Vamp som hadde konsert ved bryggekanten. Etter ti dager på sjøen tok vi turen hjemover mens vi sang I am singing in the rain...

Onarheim. Foto: Erling Jensen.
Onarheim. Foto: Erling Jensen.

August 2016 tok vi turen til Sauda. Gjestebryggen tok i mot oss med åpne armer, og her var alt godt tilrettelagt. Anbefales :-)

Sauda 15. august 2016.
Sauda 15. august 2016.

Om Wiking 28
Ca. 1800 båter ble produsert ved fabrikken i Arendal fram til 1984 da verftet brant ned. Senere ble navnet Wiking 880, og dernest Fjord 880 da Wikingboat kjøpte Fjord. Siden ble båten videreutviklet til Fjord 930 AC. Wiking 28 var den aller første serieproduserte båten med konseptet stor akterkabin og en noe mindre forkabin. Båten vakte stor oppsikt på slutten av 1970-årene da den ble vist for fag-pressen. Konstruktøren Alf Jensen gjorde en genistrek ved å utnytte båten best der den er bredest, nettopp akterut. Resultatet var at man fikk en akterkabin som fortsatt savner sidestykke hva størrelse angår på en 28-foter. Et annet faktum er at taket på akterkabinen gjør nytte som et gedigent sol-dekk. Også under gange. Når kalesjen er oppe har man i realiteten tre adskilte kabiner i båten.

I forkabinen finnes det et stort klesskap med kurvskuffer og hengeskap. Båten har en varmtvanns-bereder på 50 liter. Den har to dieseltanker á 180 liter. Båten er meget sidestabil, og er ikke følsom for motsjø. Baugpropellen på Florry virker ikke, så båten kan være vanskelig å manøvrere under spesielle forhold. Så om du treffer Florry i sidevind og ustabile strømninger i vannet, så styr unna, eller hopp på sjøen ;-)

Dimensjoner
Lengde: 8,66 m. Bredde: 3,15 m. Dyptgående 0,80 m. Høyde forkabin: 1,85 m. Høyde akterkabin; 1,80 m. Høyde toalettrom: 1,85 m. Fribord: 1,20 m.

1. styrmann Åse. Foto: Erling Jensen.
1. styrmann Åse. Foto: Erling Jensen.