Skudeneshavn Folkebad
Tekst: Erling Jensen
Skudeneshavn Folkebad ligger i Kanalvegen 4 og ble tatt i bruk 1. februar 1939. Murbygningen inneholdt bystyresal, kommunale kontorer, kommunebibliotek og lensmannskontor i 2. etasje og badeanlegg og brannstasjon i 1. etasje.
Grunnarbeidet startet allerede i 1935. Bygningen ble oppført av murmester Even Jørgensen. Kost-nadene var ca. 30 000 kroner. Den første bestyrerinnen var Reidunn Nøss Olsen. Karen Mannes var bestyrerinne for badet de siste årene.
Folkebadet i Skudeneshavn har fått ny personvekt.
Forsikringsselskapet Brage har skjænket Skudeneshavn fisker- og folkebad en helt moderne personvekt som nu er opstillet i gangen mellem avklædningsrummene og badstuen. Man er i Skudeneshavn meget begeistret for gaven.
(Haugesunds Dagblad 26. januar 1940).
Publikum ble tilbudt karbad, åtte dusjrom, badstue, avkledningsrom og venteværelse. I starten var badet åpent fire dager i uken, onsdag og fredag for kvinner og torsdag og lørdag for menn. Vannet ble de første årene varmet opp ved hjelp av kullfyring, men i 1951 ble det montert oljefyring i et til-bygg til badet. Badet ble ombygget og modernisert i 1953. Det fikk da også nytt fyrrom og større kjele med oljebrenner.
I 1968 ble Skudeneshavn Folkebad flyttet over til ungdomsskolen der man hadde fått eget svømme-basseng. I 1969 fikk det gamle Skudeneshavn Folkebad ny funksjon og ble innviet til Fiskernes Vel-ferdsrom. Brannstasjonen flyttet ut av bygget i 2002.
I dag er det Skudeneshavn kulturhus som disponerer bygget med tilbud om aktiviteter og arrange-menter for barn, ungdom, og voksne.