Sjokk-maskin

Tekst: Erling Jensen
Sjokk-maskinen fra 1800-tallet ble brukt for å behandle kreft, nervøse lidelser og deformasjoner i ryggen. Det ble også hevdet at maskinen kunne lindre smerter og hjelpe til med å bekjempe tuber-kulose, diabetes, koldbrann og hjertesykdommer.

Pasienter som brukte maskinen fikk et håndtak plassert i hendene eller andre steder på kroppen, og en sveiv ble dreid for å gi et lett elektrisk støt. Jo raskere man sveivet, jo mer støt fikk man.

Improved Patent Magneto-Electric Machine for Nervous Diseases ble patentert i 1854 av Davis og Kidders.

Sjokk-maskinen på bildet er utstilt i Mælandsgården i Skudeneshavn. Tilbehøret består av et messing-håndtak, utsmykkede messinghjul, en stor magnet, to trådspoler og to messingrør festet til kabler som strømmen går gjennom, alle plassert i en polert trekasse. På undersiden av lokket er den sjarme-rende originale etiketten for maskinen, som inneholder bruksanvisninger, og også ganske morsomme illustrasjoner av maskinen når den er i bruk.

Den første praktiske maskinen av denne typen ble laget av M. Hippolyte fra Paris i 1832. De var enormt populære i andre halvdel av det nittende århundre, sammenfallende med spenningen gene-rert av nye funn innen elektrisitet, medisin og vitenskap. På slutten av det nittende århundre ble det hevdet at elektrisitet kunne behandle nesten alle tenkelige plager, og man kunne kjøpe en elektrisk hjelm, et elektrisk korsett for damer som ønsket å gå ned noen kilo, herrer kunne kjøpe Dr. Moffats Electropathic Belt for Extra Vigor, elektropatiske sokker, eller til og med Dr. Scotts elektriske hår-børste.

En bisarr og litt skremmende maskin etter dagens standarder, men et ypperlig eksempel på vikto-riansk eksperimentell galskap.

Til hovedsiden