Storhaugtunnelen

Storhaugtunnelen sett fra østsiden. Foto: Wikipedia.
Storhaugtunnelen sett fra østsiden. Foto: Wikipedia.

Storhaugtunnelen ligger i Storhaug bydel i Stavanger. Den ble åpnet 22. mai 2001. Allerede i 1975 ble Storhaugtunnelen foreslått i Norsk Vegplan.

Tunnelvandring
Skrevet av Erling Jensen 22. mai 2001.
Storhaugtunnelen - Fra vest til øst
Allerede kl. 15:30 var det et yrende liv inne i tunnelen da jeg startet turen fra vestre tunnelåpning. Det første som møtte meg ved inngangen var dekorasjonen som er tegnet av Marit Aanestad. Tunnelen har vært planlagt i 25 år, og selve arbeidet startet i 1998. Den har kostet 130 millioner kroner, fire millioner mindre enn kalkulert.

Mange syklister, voksne og barn, med sparkesykler og barnevogner, alle var der. Bare så synd at disse ikke fikk sin egen tunnel. Litt nedoverbakke, litt sving og litt oppoverbakke. Tunnelen ble fin-kjemmet, og det jeg så lovet bra, litt kjølig og noen drypp fra taket, men pytt pytt.

I tunnelåpningene er det benytter finsk gabborstein. På sidene inn mot tunnelåpningene er det benyttet steinblokker fra Hundvåg. En løsning som er fin å se på. Samtidig er den vedlikeholdsfri. Det er sprengt ut 90 000 kubikkmeter stein i tunnelen. Det utgjør 15 000 billast, de fleste ble tippet i sjøen ved Siriskjeret.

Tunnelen er 1275 meter lang, og etter ca. 20 minutters spasertur var jeg ved østre tunnelåpning, til solen og varmen (varmen i dobbel forstand). Kl. 17:00 begynte folkefesten. Musikkkorps, prolog, tale, veteranbilkortesje og rap-musikk. Nylund- og Storhaug skoles musikkorps gjorde en flott jobb.

– Kan ett hull lage framskritt? Kan en lang mørk tunnel skape begeistring?
– Ja, sa Gunnar Roalkvam i prologen sin.

Rap-gruppen Wondazee med Rythm Nation Dance Group sto for musikken. Ifølge programlederen var det noen som lurte på om musikken var opptak fra arbeidet i tunnelen. Det får nok lydanlegget ta skylden for, eller de som mikset lyden. Uansett, et vellykket arrangement på en strålende fin maidag.

Til hovedsiden