Olaf Nilsen (Tastamaen)

Olaf Nilsen (Tastamaen). Karikatur fra 1958.
Olaf Nilsen (Tastamaen). Karikatur fra 1958.

Olaf Nilsen fra Stavanger gikk under navnet Værprofeten, men var også kjent i hele Norge som Tastamaen. Han begynte tidlig å interessere seg for været. I en periode var han ansatt som værobservatør for Værvarslinga på Vestlandet.

Han begynte også med egne langtidsvarsler, og for disse ble han kjent i hele landet. Aviser fra Østlandet, Sørlandet og Trøndelag sikret seg Tastamannens spådommer, og selv om det selvsagt ikke alltid slo til, var hans forutsigelser sikkert like pålitelige som andre langtidsvars-ler. Selv var han ikke i tvil om at han alltid hadde rett. Været hadde bare endra seg litt i mydlåtiå, var hans faste forklaring på eventuelle feilvarsler.

I 1930 var han en tur i Canada. Han bodde i Loreburn Sask ved Saskatchewan. Men han var ikke helt fornøyd med klimaet. Han skrev til avisene at han ville ikke anbefale Canada som et godt levelig sted. Han gledet seg derfor til å komme hjem.

I tillegg til spådommer om været, drev han med dørsalg. Han gikk rundt med en koffert, med nåler, knapper og andre småsaker. Folk var gjestfrie, og mangt et måltid fikk han hos venner på Tasta. Olaf bodde flere steder rundt på Tasta, men i alderdommen endte han i familien Hodnefjell sitt naust i Tastastraen. Her bodde han i mange år, ovenpå selve båtnaustet.

Den siste tiden bodde han i kommunegården på Hinna. I nekrologen i 1966 skrev Magne Vestbø i Rogalands Avis: Så har Tastamaen besøkt redaksjonen for siste gang - tidlig tors-dag morgen lukket han øynene for godt, 89 år gammel. I sikkert 50 år har han trofast kom-met til oss med sine værprofetier. Ikke alltid slo de til, især de siste årene, siden stormaktene begynte å smelle med sine atombomber, har profetiene ofte slått feil. Menneskene hadde snudd opp og ned på alt, almanakk og måne var kommet i ulage, mente han.

Olaf Nilsen var født på Øvre Tasta 11. april 1877, og døde 20. mai 1966. Han er gravlagt på Hinna gravlund.

Til hovedsiden