D/S Dresden

Tekst: Erling Jensen - juni 2023
Skipet ble bygget i 1914 som S/S Zeppelin. Det skiftet navn til Ormuz i 1919 og Dresden i 1927. D/S Dresden tilhørte Norddeutcher Lloyd og var chartret av Nazi-organisasjonen Kraft durch Freude, som hadde som hadde som mål å gi den tyske befolkningen billige ferier og sjøreiser.

20. juni 1934 grunnstøtte D/S Dresden ved Arsgrunnen i Boknafjorden. Det var 975 passasjerer og et mannskap på 323 personer ombord. Kaptein Wilhelm Petermöller sendte SOS-signal kl: 18:30, kort tid etter at skipet grunnstøtte. Bunnen på babord side fikk en stor lekkasje og vannet strømmet inn i maskinrommet.

D/S Dresden gikk så med full fart mot Kopervik, men skipet kom ikke så langt. Det la seg mer og mer over på siden, og det ble bestemt å strandsette det på Hestavika ved Blikshavn på Karmøysiden. Passasjerene ble beordret til sine livbåtstasjoner hvor de fikk utdelt livvester.

Foto: Bergens Sjøfartsmuseum.
Foto: Bergens Sjøfartsmuseum.

Redningsoperasjonen ble utført av losskøyta Skudesnes, hurtigruteskipet Kong Harald og kyst-ruteskipet Kronprinsesse Märtha. Bergingsbåten Achilles fra Bergen og Uredd fra Risør satte også kursen mot skipet for å gi assistanse. Lokalbefolkningen stilte også opp for å hjelpe til med å redde passasjerene. De strandede tyskerne ble kjørt til Skudeneshavn og Kopervik og innlosjert på best mulig måte. Flere ble innlosjert på Kopervik sykehus, men de fleste ble innlosjert i private hjem. Noen familier tok imot opptil ti personer, mens andre ble innlosjert på bedehuset i Kopervik og fiskersyke-huset i Skudeneshavn. En rekke nordmenn ble senere tildelt fortjenstkorset av det tyske Røde Kors ærestegn.

To kvinner omkom, Emma Ärzheimer 39 år og hennes venninne frk. Scerdron 25 år. 14 ble innlagt på sykehus med tildels alvorlige skader. DSD-skipet Kronprinsesse Martha hentet 600 passasjerer som de fraktet til Stavanger. De skadde ble lagt inn på Stavanger sykehus. Rederiet Norddeutcher Lloyd sendte D/S Stuttgart til Stavanger for å hente passasjerene tilbake til Bremen.

Skipet var på 14 690 bruttotonn og målte 173,5 x 20,4 x 10,7 meter. Det hadde to dampmaskiner. Vraket ligger i dag på 18–45 meters dyp.

Kilder: Diverse aviser og publikasjoner fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden