Geitungen fyr

Foto: Erling jensen.
Foto: Erling jensen.

Tekst: Erling Jensen
Geitungen fyr ligger i Skudeneshavn. Fyret ble opprettet i 1924 og er et av Norges yngste fyr. Det ble automatisert og avfolket 1. juli 1994.

Fyrbygningen er bygget i betong og er tegnet av Jørgen H. Meinich som var ingeniør i fyrvesenet. I tillegg ble det reist en tomannsbolig til assistentene og deres familier litt nedenfor fyrbygningen. Der fikk også fyrmesteren og hans familie eget hus. Det var for øvrig ikke helt nytt. Fyrmesterboligen hadde tidligere stått på Ryvingen fyr utenfor Mandal, men var blitt overflødig og ble flyttet til Geitun-gen. Fyrmesterboligen ble demontert i 1960-årene og bygd opp igjen i Skomakarvegen i Skudenes-havn. Geitungen ble radiofyr i 1945, og radiobølgesignalene når 50 nautiske mil. Fyret ble elektrifisert i 1958. Den siste fyrmesteren var Oddfinn Midbrød.

Foto: Kjell Kristoffersen.
Foto: Kjell Kristoffersen.

Geitungen ble utstyrt med en diafon som var den første i sitt slag i Norge. Den ble drevet av en Tryg-motor som ytet 25 hk. Tåkesignalet var luftdrevet og var datidens sterkeste. Diafonen ga et tåkesig-nal med en lav tone som ble avsluttet med et lite grynt. Den ble tatt ut av bruk i 1995. Dessverre er ikke diafonen tatt vare på. I tårnet ble det plassert et 2. ordens linseapparat.

I 1997 ble Geitungen satt opp på listen over verneverdige fyr av Riksantikvaren. Fyret ble fredet i 1999. Etter at fyret ble avbemannet har Haugesund Turistforening overtatt deler av anlegget og drevet det som ubetjent turisthytte.

Kilde: Diverse aviser fra Nasjonalbiblioteket.