Myter

Jesus, verdens lys
Mange mener at ved siden av skiltet Jesus, verdens lys, ble det montert et annet skilt hvor det sto Osram lyser bedre. Osram-skiltet sto ved Torget, på taket til Torvets kolonial. Jesus, verdens lys-skiltet står i Bergelandsgata 29, mot Breiavatnet, og har stått her siden 1926. Skiltet ble restaurert av Fjetland Skiltdesign tidlig i 1970-årene. Disse skiltene har ALDRI vært montert ved siden av hverandre. Jeg var i kontakt med distriktssjefen i Osram i 2016. Han kunne IKKE bekrefte at historien var sann.

Skiltet i Bergelandsgata 29.
Skiltet i Bergelandsgata 29.
Torget 5. Osram lamper lysrør. Bildet ble tatt i 1950-årene.
Torget 5. Osram lamper lysrør. Bildet ble tatt i 1950-årene.

Kaizers Orchestra
Bandet ble etablert i Bergen i år 2000, men forbindes også med Bryne og Jæren hvor grunnleggerne og låtskriverne, vokalist Janove Ottesen og gitarist Geir Zahl, kommer fra. Kaizers Orchestra er IKKE et band fra Stavanger.

Kielland-monumentet
Det er blitt hevdet at Magnus Vigrestad aldri fikk betaling for arbeidet med Kielland-statuen, noe som ikke er riktig. Les mer her.

Personer
Frode Rønli er IKKE født i Stavanger, men i Oslo. Han er oppvokst på Høle i Sandnes.
Lars Lende er IKKE født i Stavanger, men i Haugesund.
Morten Abel er IKKE født i Stavanger, men i Bodø.
Reidar Larsen er IKKE født i Stavanger, men i Oslo.

Stavanger Aftenblad
Avisen ble første gang utgitt i 1893 av Centraltrykkeriets Aktieselskab som ble stiftet 14. mai 1893. Det første styret besto av tre personer: Lars Oftedal, fabrikkeier Johannes Conradsen og kjøpmann Thorvald Kleiberg. I 1907 ble firmanavnet AS Centraltrykkeriet forandret til AS Stavanger Aftenblad.

Strømsbrua
Brua ble IKKE åpnet av Kong Olav, men av ordfører Jan Johnsen  23. mai 1960. Og hvis noen lurer på hvor kong Olav var denne dagen; så reiste han og prinsesse Astrid til København i anledning kongen og dronningen av Danmark sitt sølvbryllup.

Vannfontenen
Stavangers første vannfontene som står ved Rosenkildehuset ble KJØPT fra Andrew Handy-side & Co Ltd. i Derby, England i 1865 for 1000 riksdaler. Det finnes INGEN kilder som sier at denne ble gitt i gave til byen.
Hentet fra Stavanger Cicerone:
Torvet inneholder nu et areal av omtrent 6000 kv. alen, men har også kostet Byen en vakker Sum paa 20 000 Spd, deriblant ikke at forglemme 1000 Spd. til den smukke Fon-tæne, der staar som et Merakkelse for den simple Mand.

Til hovedsiden