Wiigs pensjonat

.
Wiigs pensjonat i Hovedgaten 70. Bildet ble tatt i 1920-årene.
Wiigs pensjonat i Hovedgaten 70. Bildet ble tatt i 1920-årene.

Tekst: Erling Jensen - 2023
Wiigs pensjonat lå på Treborg i Kopervik. Pensjonatet var som et hjem for tilreisende loser som hadde lost skip sørover og ventet på losoppdrag nordover. 

Kristian Kristoffersen Wiig og hustruen Ingeborg Theodora overtok Hotel Karmø som lå ved damp-skipskaien rundt 1900. Hotellet ble senere flyttet til Hovedgaten 70, en flott bygning som ble oppført i sveitserstil ca. 1900. Kristian ble født på Hillesland i 1857, og drev senere Vik Mølle i Skudeneshavn. Det var i Skudeneshavn han traff Ingeborg Theodora Birkeland som han giftet seg med i Falnes kirke 19. juli 1882.

I 1910 overtok svigersønnen Hans Kornelius Jelsa hotellet. Han døde av hjernebetennelse 8. desem-ber 1913, kun 33 år gammel, og kona Gunda Kristofa fortsatte driften. I 1927 giftet Gunda seg på ny med kystlos og enkemann Jakob Olaus Jensen.

Jacob og Gunda. Foto: Historien om Kopervik losstasjon - Karmøys Nostalgiske forening.
Jacob og Gunda. Foto: Historien om Kopervik losstasjon - Karmøys Nostalgiske forening.

Wiigs pensjonat var fast tilholdssted for tilreisende loser fra Nord-Norge. Ankom de nattestid, gikk de på egenhånd inn bakveien, og fant seg et ledig rom og seng. Gjennomgangstrafikken av loser var stor, men det var også rom tilgjengelig for andre gjester.

Losene satt stor pris på Gunda sin måte å være på, drive pensjonatet på og for omsorgen hennes. Gjennom årene viste de dette flere ganger med fine takknemlighetsgaver og det endte med at Lødingenlosene anbefalte å gi henne Kongens fortjenstmedalje. 7. november 1970 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Den ble overlevert noe senere av losoldermann Gunnar Friis.

Gunda Kristofa Jensen døde 14. mai 1972, 87 år gammel. Hun er gravlagt på Stangeland gravplass.

Kilder: Historien om Kopervik losstasjon-Karmøys Nostalgiske forening, 2021. Diverse aviser og tidsskrift fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden

.