Fredag den 13, et offentlig ansvar

Herr Berntsen og frøken Torgersen.
Herr Berntsen og frøken Torgersen.

Tekst: Erling Jensen - Publisert: 13.09.2013
Man har nå forsket på paraskevidekatriafobi og funnet ut at fredag den 13 faktisk er en ulykkesdag, ivertfall i Norge. Årsaken er alle de offentlig ansatte som går på fylla.

Ifølge diverse leksika er paraskevidekatriafobi en irrasjonell frykt og angst for fredag den 13. Om frykten er irrasjonell kan diskuteres. Årsaken til alle ulykkene er nemlig de ca. 850 000 offentlig ansatte i landet vårt.

Lønn til de offentlig ansatte tilsvarer ca. 25% av statsbudsjettet og utgjør omtrent 326 milliarder kroner per år. Disse pengene blir utbetalt som lønn den 12. hver måned. Om lønnsutbetalingen den 12. blir på en mandag, tirsdag, onsdag eller fredag så går det rimelig greit. Men om utbetalingen skjer på en tors-dag kan det gå fryktelig galt.

Lønnsutbetaling torsdag den 12. betyr nemlig at visakortet er fylt opp innen fredag den 13. Og som kjent så er fredagen den dagen hvor alle offentlig ansatte er på "møte". Prøv å få fatt i en person fra NAV eller Stavanger kommune på en fredag, det er komplett umulig. De er på møte, på kurs, eller forretnings-reise.

Møtene blir i stor grad avholdt på de lokale pubbene. Her øver politikerne seg i å bli skjenkekon-trollører. De bestiller longdrinks og rødvin. For å vise at man er fra arbeiderklassen bestiller man for syns skyld også øl. Norske priser og alkoholavgifter medfører imidlertid at dette går hardt utover lomme-boken, så derfor supplerer man med en halv flaske sprit som man har på innerlommen. Vi følger Herr Berntsen og Frøken Torgersen en vanlig fredag ettermiddag:

Frøken Torgersen er den som først begynner å drikke, og Herr Berntsen følger nøye med.

– Ja nå begynner du å bli beruset frøken Torgersen, så nå må vi gi to prikker til utestedet som har skjenket deg.

Herr Berntsen noterer ivrig på skjemaet. Og når frøken Torgersen endelig er blitt dritas, så er det herr Berntsens tur til å begynne å drikke. Imidlertid har herr Berntsen vært ofte på toalettet og skjenket seg av den halve fra innerlommen, så det tar ikke lang tid før han også blir dritas.

– Helvete heller Berntsen, nå er du såååå dritas at vi må stenge dette hølet av et utested, sier frøken Torgersen samtidig som hun noterer 36 prikker på skjemaet.

Da det endelig går opp for "skjenkekontrollørene" at de har gravd sin egen grav og ikke får mer servering på stedet de nettopp har stengt, begynner sjauen.

– Du kan faen ikke nekte meg servering, brøler herr Berntsen til mannen bak bardisken.

– Vi har ikke lov å servere deg uten bevilling, svarer barmannen.

– Det gjelder for helvete ikke for meg og frøken Torgersen din tulling, vi er offentlig ansatte og gjør bare jobben vår, brøler herr Berntsen. Samtidig langer han ut en knyttneve mot barmannen som imidlertid dukker for slaget. Herr Berntsen slår i løse luften, tar en piruett, og tryner nesen i bardisken. Blodet spruter, frøken Torgersen besvimer, og ulykke nr. 1 er et faktum.

Etter at "skjenkekontrollørene" er blitt kastet ut fra pubben foreslår herr Berntsen at frøken Torgersen skal bli med hjem for å se hans private samling av skjemaene vedtak om inndragning av bevilling. Frøken Torgersen blir så yr av glede at hun setter stilletthælen fast mellom to brosteiner. Dette resulterer i at hun brekker ankelen og besvimer, nok en gang. Herr Berntsen er nå fryktelig dritas, og tenker kun på hvor han har gjort av boksen med Viagra. Han delvis sjangler og kryper og merker ikke at frøken Torgersen ligger i koma.

Drosjesjåføren som har lånt sin brors taxibevilling ser ikke herr Berntsen som nå kryper langs hullene i veien. Egentlig så har han tatt fri resten av dagen og er på vei mot den lokale moskeen. Da han kjører over herr Berntsen så tror han at han har kjørt i et av hullene i veien.

– Jævla norske kjerravei, utbryter han og kjører videre.

Herr Berntsen er nå død og ulykkene vil ingen ende ta.

Denne historien er bare ett eksempel på hva som foregår i vårt vidstrakte land. Forskerne har konkludert med at enten må antallet offentlig ansatte nedbemannes, eller så må lønnsutbetalingene flyttes til en annen dato.

Kilde: Forsker du, så forsker jeg.

Til hovedsiden