Esso Motor Hotel

Esso Motor Hotel. Foto: Normann.
Esso Motor Hotel. Foto: Normann.

Tekst: Erling Jensen
Esso Motor Hotel i Stavanger lå i Eiganesveien 181 og åpnet 13. mai 1970. Det ble etablert som kurs- og konferansehotell med særlig tanke på det økte konferanse- og messemarkedet i tilknytning til oljeindustrien. 

Dette var det første hotellet fra Esso-kjeden i Norge. Esso-hotellene representerte noe nytt i Norge. Forholdsvis rimelige, moderne hoteller med relativt høy standard, skreddersydd for formålet, med innfartsveiene til de større byene - Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo. 

Direktør ved åpningen var Nils Henrik Bernau. Harald Poppe var restaurantsjef. Truls Myhre var resep-sjonssjef og Jan Erik Øvergaard var kjøkkensjef. I 1972 ble Otto Austrem Emilsen ansatt som ny direk-tør. Per Minde var direktør fra 1992 til 1995.

Ved etableringen hadde hotellet 86 gjesterom. Restauranten og baren hadde moderne design. Hotel-let ble planlagt etter Esso Europas standard for motorhotell, og bygd med prefabrikert byggesystem. Restauranten ble bevisst plassert slik at den ikke fikk utsikt. Alle motorhotellene ble plassert slik, for å skjerme gjester mot eventuell støy og skjemmende utsikt. Soveromsavdelingen ble reist som et sepa-rat bygg ved siden av oppholdsavdelingen med resepsjon og restaurant. Etter at en høyblokk ble bygget over oppholdsavdelingen i 1978, økte kapasiteten til 153 rom. I kjelleren ble det anlagt svømmebasseng, trimrom og badstue.

I 1970- og 1980-årene hadde hotellet et populært bar- og restaurantmiljø, med mange gjester med tilknytning til oljeindustrien. I 1972 ble orkesteret The Starfighters engasjert til å spille fast hver onsdag og lørdag.

Det var en kjent sak at det forekom prostitusjon ved hotellet. Dette ville hotelldirektøren ha slutt på. En gang stilte han seg i midtgangen i lobbyen og sa: Ingen horer skal forbi meg. Men fullt så enkelt var det ikke å bli kvitt problemet. Hotellet var en lav bygning der rommene lå på bakkenivå, så det var en enkel sak å smugle de prostituerte inn gjennom vinduene.

Serveringsstedene var Skipper Worse Grill, Taverana Kaféteria, Inn Spot Bar og Peisestuen bar. Baren var innredet som en hyggelig skipperstue med lanterner, nøter, maskintelegraf, og alt som lukter hav. 

18. september 1975 var det et skytedrama i resepsjonen. Utenfor baren, ved utgangsdøren til resep-sjonen, begynte to brødre fra Molde å krangle med hverandre. Den eldste broren forsvant, men kom tilbake med en Colt 45 revolver. Han avfyrte to skudd etter yngstebroren, men han var heldigvis så beruset at han ikke traff målet. Politiet kom like etter med våpen, skuddsikre vester og hjelmer. Brødrene prøvde å stikke av i en bil, men kjørte seg fast i en blindvei. De overga seg først etter at politiet skjøt varselskudd. I bilen fant politiet en dobbeltløpet hagle og et patronbelte med ammuni-sjon. Fem skudd var blitt avfyrt. To av dem gikk i taket, og tre i utgangsdøren.

I april 1983 kjøpte det svenske Scandic Hotell A. B. Essokjeden i Norge. 26. mars 1984 skiftet hotellet navn til Scandic Hotel Stavanger. Det ble ikke gjort noen store endringer i forbindelse med navneskif-tet, og hotelldriften fortsatte med det samme personalet.

Etter hotelldriftens opphør i 2004, ble hotellet bygd om til studentboliger. Bygningen ble revet i 2005.

Kilde: Skaal Stavanger! Allmennforlaget 2019.

Til hovedsiden