En sang blir til

Tekst: Erling Jensen
Har du begynt å spille trekkspill? Dette spørsmålet fikk jeg etter at jeg laget sangen Give me hope. 

Nei, jeg spiller ikke trekkspill, heller ikke fløyte eller harpe. Lydene er hentet fra en synthesizer; Roland Juno-DS. En synthesizer er et elektronisk musikkinstrument utviklet for å lage elektronisk generert lyd ved bruk av forskjellige synthesemetoder. 

Gitarsolo spilte jeg inn med en Fender Stratocaster Mexico, og effektene fra en Digitech effektpedal.

Digitech RP350 effektpedal
Digitech RP350 effektpedal

Jeg vil her prøve å forklare enkelt hvordan sangen ble til.

Sangen ble spilt inn i mitt enkle hjemmestudio via Logic Pro, som er et program for musikkredigering. Sangen inneholder 12 spor:

Bassgitar - Squier Precision
Bass tromme - Logic pro
El. gitar - Fender Stratocaster Mexico (2. spor)
Fløyte - Roland Juno-DS Synthesizer
Harpe - Roland Juno-DS Synthesizer
Kor - Logic pro
Piano - Roland Juno-DS Synthesizer
Stemme - Text to speech
Tamburin - Logic pro
Trekkspill - Roland Juno-DS Synthesizer
Trommer - Logic pro

Musikkprogrammet Logic Pro.
Musikkprogrammet Logic Pro.

Det som er litt spesielt med denne sangen er at stemmen som er lagt inn er hentet fra et program som heter Text to Speech. Jeg skrev inn teksten som deretter ble lest opp av en digital stemme. Denne tok jeg opp via mikrofon, og fikk da mp3-fil av stemmen. Filen delte jeg opp via Logic Pro, og plasserte den slik at den passet med musikken. 

I nøden spiser fanden fluer; Jeg har hverken tale- eller sangstemme, så dette ble min løsning. 

Mitt hjemmestudio.
Mitt hjemmestudio.

Sangen Give me hope kan du høre på Spotify her.

Til hovedsiden