Captains Cabin

Captain Cabin. Foto: Erling Jensen.
Captain Cabin. Foto: Erling Jensen.

Tekst: Erling Jensen - september 2023
Captains Cabin er en brun pub som ligger i Skjoldavegen 1 i Haugesund. Både kompasset og maskintelegrafen minner om at dette er en pub med maritimt miljø.

Captains Cabin ble offisielt åpnet 17. september 1968 som et lite intimt spisested. Den gangen kunne man få en filet mignon, asparges og bernaisesaus til 12 kroner servert av restauratør Lars Eikeland fra Vats. Og besøkte du stedet en tirsdag, kunne maten nytes sammen med musikk som evergreens på piano og trekkspill. Og går vi frem til 1970 kunne den tyske kroverten Franz H. Schwalb tilby den østerrikske retten svinestek med semmelknødel. Og ikke nok med det, han tilbød også å slå an noen toner på hammondorgelet.

Den flotte murbygningen hvor Captains Cabin ligger ble tegnet av arkitekt Einar Halleland. Den
ble 
reist i 1908 av Haugesund Sjømands- og Skipperforening som ble stiftet 18. juni 1884.

Foto: Google maps.
Foto: Google maps.

Etter som årene gikk forsvant både den eksklusive maten og pianoet, og Captains Cabin ble en brun pub. Noen av stamgjestene ble fastere enn inventaret.

– En gang kom en av de fasteste stamgjestene og skulle sette seg på plassen sin. Men der satt det folk og spilte kort. Lokalet var ganske tomt, men han ba dem flytte seg. Da de ikke ville det gikk han rett ut og ble borte i to år, skrev Haugesunds Avis i 2005.

Pubens gjester har i løpet av årene deltatt i mange sosiale aktiviteter som kortspill, musikk, allsang, kunstutstilling mm. Her er også blitt arrangert brylluper og private arrangementer. Under Vise- og lyrikkfestivalen i Haugesund tidlig i 1970-årene hadde Captains Cabin rollen som dagkro.

Captains Cabin har byens smaleste uterestaurant på balkongen med flott utsikt mot Smedasundet.

Dette er ikke captains Cabin sin offisielle hjemmeside, men et historisk tilbakeblikk.

Til hovedsiden