Den Kombinerede Indretning

Foto: Statsarkivet i Stavanger.
Foto: Statsarkivet i Stavanger.

Tekst: Erling Jensen
Den Kombinerede Indretning i Stavanger ble åpnet i 1845 og besto av sykehus, sinnsykeasyl, tvangsarbeidsanstalt, fattighus, vaskehus og vaktmesterbolig. I tillegg var det et likhus samt for-varingsavdeling for et stort antall prostituerte.

Anstalten var plassert like ved St. Petri kirke, der hvor det gamle hospitalet fra 1272 lå. Her var plas-sert syke og gamle fattige, småforbrytere, prostituerte, tiggere, alkoholikere og sinnsyke.

Den Kombinerede Indretning hadde lange røtter. Det startet i 1270–1271 da biskop Torgils forela for Kong Magnus Lagabøter en plan om å bygge et almissehus (et hospital) øst ved St. Peters kirke for å kunne legge inn fattige syke heller enn at de som skulle bæres syke og elendige, til dels nesten døde, på legd fra gård til gård i byen. Dette forteller oss at det fantes et system for å ta vare på syke og fattige allerede tidligere - et legdsystem som vi har hatt her i landet til inn i vårt århundre. Kong Mag-nus la husene til sin odelskirke, St. Peters kirke, og biskopen overførte jordegods til opprettholdelse av stiftelsen. Dette var begynnelsen til hospitalet i byen, som lå der hvor Stavanger Storsenter ligger i dag, avgrenset mot syd av Hospitalgata. De noenlunde velbeslåtte syke ble den gang behandlet og pleiet hjemme.

Hele artikkelen kan leses i e-boken Helter i hvitt som ble utgitt i 2024.

Til hovedsiden