Stavanger sykehus

Bildet ble tatt av Rogalands Avis 2. februar 1989. Foto: Stavanger byarkiv.
Bildet ble tatt av Rogalands Avis 2. februar 1989. Foto: Stavanger byarkiv.

Tekst: Erling Jensen
Stavanger sykehus sto ferdig oppført i 1897 på Skjævelandsstykket som i dag ligger i Eiganes og Våland kommunedel. Adressen er Arkitekt Echoffs gate 1. Bygningene ble overtatt av Rogaland fylkeskommune i 1984.

Sykehuset ble tegnet av arkitekt Hartvig Sverdrup Eckhoff og ble oppført i tysk-inspirert pseudo-renessanse. Denne arkitekturen ble retningsgivende for alle senere utvidelser. Eckhoff tegnet også Stavanger Theater (i dag Rogaland Teater), Stavanger Museum og Turnhallen. Sykehuset avløste Den Kombinerede Indretning som lå like ved St. Petri kirke.

"Et øieblik fristes vi næsten til at misunde de mennesker, som skal opholde sig i dette store, lyse, godt ventilerede, i alle maader udmerket indrettede sygeværelse"
(Stavanger Aftenblad 12. august 1897).

Sykehuset åpnet 25. august 1897, og det fremsto som et av landets mest moderne sykehus. Bygge-summen var 228 000 kroner. Den første overlegen var Johan Christian Severin Cappelen.

Sykehusets hovedbygning hadde 81 sengeplasser, en epidemiavdeling med 20 sengeplasser, og en bygning til internering av pasienter. Det ble også oppført en større bygning som inneholdt kjøkken, vaskeri, kontorer, og portner- og forvalterbolig. Kort tid etter åpningen av sykehuset ble epidemilasa-rettet utvidet med 16 senger, og delt i en tyfus - og en tuberkuloseavdeling. I 1900 hadde sykehuset 783 pasienter, og 295 operasjoner ble utført. Sykehuset ble også utvidet i 1916 og 1932. På eiendom-men ble det anlagt en flott hage av gartner Poul Holst Poulsson. 

I 1965 ble Stavanger sykehus slått sammmen med Rogaland sykehus til Sentralsjukehuset i Rogaland (nåværende Stavanger Universitetssjukehus) i Armauer Hansens vei.

Kilde: Diverse aviser fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden