M/S Clipper

Foto: Norsk Maritimt Museum.
Foto: Norsk Maritimt Museum.

Tekst: Erling Jensen - oktober 2023
M/S Clipper ble bygget ved Kristiansands mek. Verksted og ankom Stavanger 1. juni 1958. Båten ble kontrahert av brødrene Charles og Sigval Bergesen og ble innkjøpt for 1,3 millioner kroner.

En nyskaping i fjordtrafikken skrev Haugesunds Dagblad og ga samtidig båten de beste skussmål. Rogalands Avis skrev at Stavanger har den fineste fjordkrysseren i Skandinavia!

Skroget ble bygget av stål og overbygningen av aluminium. Til innredningen ble det benyttet tresor-ter som mahogny, teak og alm. I forskipet var det innredet lobby med bardisk. I salongen var det 90 sitteplasser, og passasjerene ble guidet av Liv Berg og Bjørn Bue. Båten var sertifisert for 156 passa-sjerer.

Clipper ble drevet av to dieselmotorer, hver på 330 hk, to propeller og to ror. Motorene ble senere byttet ut med større. Fører av båten var Lauritz Nilsen, og maskinst var Audun Mauritzen.

M/S Drottning Silvia. Foto: Wikipedia.
M/S Drottning Silvia. Foto: Wikipedia.

I 1968 ble båten solgt til Stavanger Fjord Sightseeing A/S. Den ble solgt til Rubbestadneset i 1975 og fikk navnet Generalen. I 1980 ble den solgt til Sverige hvor den fremdeles befinner seg. I 1982 ble den omdøpt til M/S Drottning Silvia. Båten er i dag eid av Royal Shipping AB.

M/S Drottning Silvia er 25,5 meter lang, 6,3 meter bred og 2,19 meter dypgående. 107 bruttotonn og 43 nettotonn. Maskineri: 2 x Scania DSI 14. Marsjfarten er 14 knop.

Kilder: Diverse aviser og publikasjoner fra Nasjonalbiblioeket.

Til hovedsiden