Erik Haugland

Tekst: Erling Jensen - februar 2024
Erik Haugland var svært produktiv både som maler og billedhugger. Han hadde en forkjærlighet for lokale motiver, og rundt i Stavanger og Rogaland står flere av hans kunstverk.

Han ble født i Vinkelgata 24 i Stavanger 2. november 1894. Hans foreldre var sjømann Peder Martinius Haugland og Gesine Amalie Larsen. 10. oktober 1909 sto han konfirmasjon i St. Petri kirke.

Erik Haugland hadde malt i noen år, men 25 år gammel bestemte han seg for å gå helt inn for kunsten. Han ble elev hos Bjarne Hansens malerskole på Stavanger Tekniske aftenskole i 1920 og debuterte i den gamle Kunstforeningen i 1921. I 1923 kom han til Akademiet i Oslo sammen med Stinius Fredriksen, og var Pola Gauguins elev et års tid. Motiv for maleriene hentet han i hovedsak fra Stavanger.

"Fiskepiren med brislingkasser". Kilde: Stavanger: byen i billedkunsten, 1997.
"Fiskepiren med brislingkasser". Kilde: Stavanger: byen i billedkunsten, 1997.

I 1926 var han var elev hos Per Krohg i Paris. Krohg fikk Haugland til å gi seg i kast med skulpturen for alvor. Han første oppdrag som billedhugger var Barcelonafiskerne som står utenfor tidligere Herme-tikklaboratoriet. Gipsmodellene til statuene Barcelonafiskerne ble laget i 1928 og ble brukt til markedsføring av den norske hermetikkindustrien, først på en utstilling i Barcelona, deretter i USA og Canada. Til innvielsen av Hermetikklaboratoriet i 1931 ble statuene støpt i bronse.

Da Haugland var 42 år giftet han seg med 29 år gamle Anny Sigvarda Hillestad. Vielsen ble foretatt i Stavanger domkirke 22. november 1936. Sammen flyttet de til ny bolig på Sommero.

"Gutten og andemor". Foto: Erling Jensen.
"Gutten og andemor". Foto: Erling Jensen.

I Stavanger finnes åtte skulpturer av Haugland, fem portretter og tre prydskulpturer. Skulpturen Gutten og andemor (1953) ved Breiavatnet er nesten som et varemerke for byen Stavanger. I by-parken i Kopervik finner vi statuen av Tormod Torfæus (1936), i Sauda Frihetskampen (1946), og i Sandnes Pottemakerstatuen (1964).

Erik Hauglands plass er en plass ved Kråkebergveien i Stavanger. Den har navn etter Haugland som hadde atelier og bolig i Zetlitzveien like ved.

Erik Haugland døde 9. januar 1965, 71 år gammel. Anny Haugland døde 20. februar 1969, 62 år gammel. Begge er gravlagt på Hetland gravlund.

Kilde: Diverse aviser og publikasjoner hos Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden