Hanna Simonsen

Tekst: Erling Jensen.
Hun ble en godt etablert forretningskvinne i Eight Avenue i Brooklyn. Hun ble generalagent for norske helsesko, fiskehermetikk, garn og en rekke andre ting. I tillegg til forretningsvirksomheten drev hun også som grossist over hele USA og Canada.

Hanna ble født i Skudeneshavn 27. november 1897. Hennes døpenavn var Hanna Stave. Faren var sjømann, og da moren ble syk måtte hun flytte til besteforeldrene på Høle. Hanna var da seks år gammel. Men lengselen etter moren ble for stor, og etter en tid flyttet hun hjem igjen til Skudenes-havn.

Hun giftet seg 1. desember 1919 i Falnes kirke med Simon Simonsen fra Sandnes. Elleve måneder senere ble sønnen Emanuel født. Halvannet år senere fikk de enda en sønn. Da den store finanskrisen i 1920-årene inntraff, reiste Simon til Amerika for å søke lykken. Hanna flyttet hjem til foreldrene i Skudeneshavn.

Hun fikk senere tilbud om å drive en musikkhandel i Sauda. Hun takket ja, og hun og barna flyttet dit. Da eieren av musikkhandelen døde etter et års tid, overtok Hanna butikken. Nå som hun hadde frie hender, begynte hun straks å legge nye planer. Dermed startet hun enda en butikk, denne gangen innen frukt og tobakk. Men hun ga seg ikke med det, og startet også med salg av fiskeprodukter. Hun ansatte en husholderske fra Haugesund som hjalp henne med foredling av fiskeprodukter. Nå var sønnene også blitt så pass store at de kunne være med å hjelpe til. Driften gikk bra, og hun ble fast leverandør av fiskemat til sykehuset i Sauda.

Hele artikkelen kan leses i e-boken Vestlandskvinnene.

Til hovedsiden