Hanna Simonsen

Tekst: Erling Jensen.
Hun ble en godt etablert forretningskvinne i Eight Avenue i Brooklyn. Hun ble generalagent for norske helsesko, fiskehermetikk, garn og en rekke andre ting. I tillegg til forretningsvirksomheten drev hun også som grossist over hele USA og Canada.

Hanna ble født i Skudeneshavn 27. november 1897. Hennes døpenavn var Hanna Stave. Faren var sjø-mann, og da moren ble syk måtte hun flytte til besteforeldrene på Høle. Hanna var da seks år gammel. Men lengselen etter moren ble for stor, og etter en tid flyttet hun hjem igjen til Skudeneshavn.

Hun giftet seg 1. desember 1919 i Falnes kirke med Simon Simonsen fra Sandnes. Elleve måneder etter ble sønnen Emanuel født. Halvannet år senere fikk de enda en sønn. Da den store finanskrisen i 1920-årene inntraff, reiste Simon til Amerika for å søke lykken. Hanna flyttet hjem til foreldrene i Skudenes-havn.

Hun fikk senere tilbud om å drive en musikkhandel i Sauda. Hun takket ja, og hun og barna flyttet dit. Da eieren av musikkhandelen døde etter et års tid, overtok Hanna butikken. Nå som hun hadde frie hender, begynte hun straks å legge nye planer. Dermed startet hun enda en butikk, denne gangen innen frukt og tobakk. Men hun ga seg ikke med det, og startet også med salg av fiskeprodukter. Hun ansatte en husholderske fra Haugesund som hjalp henne med foredling av fiskeprodukter. Nå var sønnene også blitt så pass store at de kunne være med å hjelpe til. Driften gikk bra, og hun ble fast leverandør av fiskemat til sykehuset i Sauda.

Det gikk ikke så bra for ektemannen Simon i Amerika. Han reiste derfor hjem for å arbeide i familiens potteri- og keramikkfabrikk i Sandnes. Hanna solgte forretningene sine i Sauda, og hun og barna flyttet til Sandnes. 

Sønnene var nå blitt voksne, og den ene ville begynne på kunstskole i Oslo. Den andre ønsket å komme i lære på en radiofabrikk i hovedstaden. Det endte med at Hanna ble med til Oslo, hvor hun startet radioforretningen Diamanten. Forretningen gikk konkurs i 1936, og hun tok sønnene med seg og flyttet tilbake til Sandnes.

En dag fikk Hanna brev fra sin bror i Amerika. Han skrev at begge hans sønner var døde. Den ene døde etter en brannulykke, og den andre ble knivdrept. Dette gikk hardt inn på henne, og hun bestemte seg for å reise til broren for å gi ham støtte. I Amerika fik hun en ny forretningsidé. Hun ville selge norske produkter. Fra Norge bestilte hun keramikk fra Sandnes, lusekofter fra Jæren, lefser, kavring, kråtekaker og mange andre ting. Forretningen gikk bra og vokste stadig, og Hanna ansatte flere butikkdamer. I løpet av noen år var hun en godt etablert forretningskvinne i Eight Avenue i Brooklyn. Hun ble general-agent for norske helsesko, fiskehermetikk, garn og en rekke andre ting. I tillegg til forretningsvirksomhe-ten drev hun som grossist over hele USA og Canada. Også postordresalg utgjorde en del av den stig-ende omsetningen.

Hun kjøpte maskiner for 12 000 dollar og startet bakeriet Hanna Simonsen home bakery. Hun ansatte elleve bakstekoner og en bokholder. Avisen The New York Times skrev at nå kan man like godt om-døpe Eight Avenue til Julekake Boulevard. For nå møter man en helnorsk atmosfære bare man åpner en butikkdør. En av hovedrollene spiller Sandnesdamen Hanna Simonsen. 
Avisen skrev også at "tante Hanna" hadde gjort norsk-amerikanere, og en god del av den amerikanske befolkningen til et lefse- og potetkake-spisende folk.

Etter fem år i Amerika døde ektemannen Simon. Hanna bodde- og drev forretning i Amerika i 30 år. Hun reiste hjem til Norge i 1977, hun var da 80 år gammel. Hanna Simonsen døde 31. juli 1999, nær 102 år gammel. Hun er gravlagt i Sandnes.

Kilde: Karthon Håland - Utrolige Hanna Simonsen. Luther Forlag 1984.

Til hovedsiden