Sverre Ivan Larsen

Bildet ble tatt i 1987 av Guro Waksvik.
Bildet ble tatt i 1987 av Guro Waksvik.

Sverre Ivan Larsen ble født 5. desember 1925 i Stavanger. Hans egentlige navn var Sverre Ingolf Larsen. Foreldrene var Sylvia Larsen (f. 1906) og hermetikkarbeider Arne Larsen (f. 1899).

Sverre Ivan begynte å male allerede da han var syv år gammel. Han bestemte seg for å bli kunstner da han i 17-år's alderen så Bruno Krauskopf sto og malte ved Hafrsfjord.

Sverre Ivan debuterte som kunstner i Malmö i 1955. Han tok utdannelsen ved Stavanger Tegneskole, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Han var ferdig utdannet i 1964. Han hadde også studiereiser til Finland, Frankrike, Tyskland, Spania og Italia.

Han skildret Stavanger og omegn i mange og ekspressive farger. Bildene hans bærer tydelig preg av en kunstner som i den første tiden utforsket forskjellige teknikker. Ivan var en stor kolorist, god med fargene, men først og fremst en kunstner som fanget lyset. I 1940- og 1950-årene er husene det viktigste motivet i maleriene. Siden ble det lyset. De fleste i Stavanger forbinder Sverre Ivan med hans bybilder og jærlandskaper. Han var en svært produktiv kunstner. Sverre Ivan ble født- og bodde i Arbeidergata 15 som er en sidegate til Pedersgata nær Jammerdalen.

Motiv fra Arbeidergata.
Motiv fra Arbeidergata.

Sverre Ivan spilte også gitar. Han hadde en god stemme og ble undervist av den kjente svenske sangeren Birgit Nilsson. Hun oppmuntret Sverre Ivan til å fortsette, men han hadde ikke råd til så mange timer. Dermed forsvant drømmen om å bli sanger.

I 1949 giftet han seg med den finske kunstneren Liisa Kaarina Hallamaa (1924–2008). Han var også gift med Ingeborg Arnevik (1928–1991).

Da Sverre Ivan døde etterlot han seg rundt 800 bilder som hans eneste datter, operasangeren Marjatta Airas, overtok. Sverre Ivan døde 29. juli 1993 og ligger gravlagt på Lagård gravlund.

Til hovedsiden