Drapet i Arbeidsgården

Tekst: Erling Jensen
Like før kl. 5 om morgenen tirsdag 7. juli 1914 skjedde det et drap i Stavanger kommunale arbeids-gård i Hillevåg. 

Beboeren Andreas Kleppe satt på toalettet og ante fred og ingen fare da døren plutselig ble revet opp. En mann stormet inn og slo Kleppe flere ganger i hodet med en 22 cm lang høvel. Folk hørte bråket og klarte å ta seg inn til Kleppe, men da var han allerede død. Han hadde sår i bakhodet og hull i tinningen. Senere undersøkelser av kommunelege Dr. Frich viste at han hadde brudd på hjerneskallen.

Drapsmannen var Karl Olsen som også var beboer på arbeidsgården. Før drapet ble han betegnet som "sinnesgal" men man anså ham ikke som farlig. Han hadde en rar oppførsel og var vanskelig å omgås. En tid før drapet hadde han provosert en annen beboer, noe som resulterte i at han fikk en ordentlig omgang juling.

Man antok at det lå gammelt hat bak drapet. Tidligere hadde de to bodd på samme rom men hadde blitt uvenner. Olsen ville ha vinduet åpent til alle tider, men det ville ikke Kleppe. Det endte med at Kleppe tok tak i Olsen og kastet ham ut. Siden truet Olsen ofte med at han "skulle ta" Kleppe.

Karl Olsen var fra øya Herdla og hadde tidligere arbeidet som maskinist. Han hadde i lengre tid bodd i en båt som lå ved en av byøyene. Et halvt år før drapet hadde politiet anbragt ham på Arbeidsgår-den da de mente at det var uforsvarlig å la mannen bo i båten vinterstid. Etter drapet ble han av de sakkyndige erklært for sinnsyk. Både den drepte og drapsmannen var 60 år.

Til hovedsiden