Brutt lenke

Alexander L. Kielland-monumentet Brutt lenke. Foto: Erling Jensen.
Alexander L. Kielland-monumentet Brutt lenke. Foto: Erling Jensen.

27. mars 1980 kantret boligplattformen Alexander L. Kielland på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. 123 mennesker omkom i det som er den største ulykken i norsk oljehistorie. Det var et tretthetsbrudd i et av stagene som førte til at den ene av de fem bæresøylene ble revet løs. Plattformen kom i ubalanse og veltet. 89 mennesker overlevde ulykken.

Brutt lenke er laget i kobber av Johannes Bloch Hellum og ble avduket 20. mars 1986. Monumentet er ca. fire meter høyt og ca. seks meter bredt. Selve avdukingen ble foretatt av Kronprins Harald, som innledet med å peke på at det ikke er med ensidig glede man tar på seg å avdekke et minnes-merke som dette, og at den verste arbeidsulykken som har rammet Norge er noe vi alle vil minnes med stor sorg.

Monumentet er plassert ytterst ute ved havet på Smiodden i Kvernevik. Smiodden er Stavangers vestligste punkt. Navnet betyr odden som er smidd ut i havet, den ytterste odden. En gravrøys fra jernalderen og flere fortidsminner er også å finne på det høyeste punktet på Smiodden.

Området har også krigsminner og et rikt fugleliv. Mellom Københavnerbukta og Hammeren er det og en godt synlig grotte, tre meter dyp og to meter høy, som er gravd ut av sjøvann. I tilknytting til monumentet er det sammenhengende friområde, med tursti fra Hafrsfjord bru til Viste i Randaberg kommune.

Til hovedsiden