Stavangerskip angrepet av jagerfly

Tekst: Erling Jensen - september 2023
M/T Vestalis tilhørte stavangerrederiet Peder Smedvig og ble beskutt av et dominikansk fly fredag 9. februar 1973. Skipet var på vei fra Punta Cardon i Venezuela til Piney Point på USA´'s østkyst da det ble angrepet i internasjonalt farvann.

Skipet ble beskutt av et enmotors Mustang jagerfly. To ganger forfra og to ganger på tvers. Det var to mann på dekk som måtte søke dekning mens projektilene sveipet over dekket. Det ble flere kule-hull i avgassrørerene fra tanktoppene og mellom 50 og 100 skudd i skutesiden. Flyet tilhørte Den dominikanske republikk. 

Regjeringen i Den dominikanske republikk beklaget senere hendelsen. I en pressekonferanse i hoved-staden Santo Domingo 15. februar 1973 forklarte president Joaquin Balaguer at pilotene som gennomførte angrepet trodde at skipet skulle landsette geriljasoldater på øya.

– Vi har bedt om unnskyldning for det som er hendt og regner med at saken vil bli avgjort til alle parters tilfredshet, sa Balaguer. En måned senere hadde Utenriksdepartementet ennå ikke motatt en offisiell forklaring på flyangrepet.

Skipet ble angrepet omtrent ved det røde merket.
Skipet ble angrepet omtrent ved det røde merket.

Skaden på skipet ble taksert i Rotterdam, og prisen lød på 81 000 dollar. Den dominikanske republikk avviste erstatningskravet. UD sendte en mann til Santo Domingo 11. september 1973 uten at det førte til noen løsning. UD mente at det var lite norske myndigheter kunne gjøre, og henla senere saken.

M/T Vestalis ble bygget i 1963 og tilhørte stavangerrederiet Peder Smedvig. Det var på 63 110 død-vekttonn og hadde en besetning på 32 personer. Kapteinen var Martin Kvadsheim.

Kilder: Diverse aviser fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden