Wyvern

Wyvern i Stavanger havn juni 2010. Foto: Erling Jensen.
Wyvern i Stavanger havn juni 2010. Foto: Erling Jensen.

Den 42,8 bruttotonn store havseileren Wyvern inngår i samlingen til Stavanger maritime museum som fikk båten i gave i 1984. Siden den gang har fartøyet deltatt i en rekke nasjonale og internasjo-nale regattaer og seilbåtmønstringer. Den har vunnet både sin klasse og sammenlagt i regattaetap-per i Tall Ships Races.

Navnet Wyvern er gammelt og knyttet til en ondsinnet og fryktinngytende flyvende drage fra de engelske eventyrenes verden. Dette vesenet var i norsk folketro kjent under navnet linnorm.

Den 60-fots store havseileren ble konstruert av Colin Archer som en eksklusiv turbåt for havseilas i 1894. Båten ble bygd ved Porsgrund Baatbyggeri og ble sjøsatt 10. august 1897. Den fikk da navnet Wyvern. I 1909 fikk båten navnet Tatjana etter at den ble solgt til Kiel. I 1924 fikk den ny eier i Norge og fikk navnet Havfruen III. Ti år senere ble båten solgt til Storbritannia. Under engelsk flagg krysset ekte-paret Anne og Terrence Carr Atlanterhavet hele tolv ganger. De var også på jordomseiling med båten i slutten av 1950-årene. Aviser og tidsskrifter fulgte nøye med på fartøyets turer og båten figu-rerte i flere bøker og filmer.

Dårlig vedlikehold og tidens tann satte imidlertid sine spor, og i 1978 ble båten funnet i dårlig forfat-ning i opplagsbøye på Ibiza. En rekke firma relatert til oljeindustrien i Stavangerregionen kjøpte båten og finansierte et omfattende restaureringsarbeid for å få båten tilbake til sin opprinnelige stand. Skro-get ble restaurert i Dåfjord på Stord, den nye riggen ble produsert i Risør, og innredningsarbeidene ble utført i Stavanger.

Dette bildet ble tatt tre uker før Wyvern sank. Foto: Erling Jensen.
Dette bildet ble tatt tre uker før Wyvern sank. Foto: Erling Jensen.

11. juli 2013 tok Wyvern inn vann og sank mellom Öland og Gotland i svensk farvann. Hele besetningen på ti personer ble reddet. Båten deltok på tidspunktet i regattaen The Tall Ships Race. Den 22 år gamle nederlenderen Koen van Gogh fra det nederlandske seilskipet Wylde Swan omkom da Wyvern gikk ned. Den tragiske ulykken skjedde da Van Gogh og to andre fra Wylde Swan forsøkte å redde Wyvern. Det blåste stiv kuling i området da ulykken skjedde. Årsaken til forliset var brudd i tre kjølbolter. Wyvern ble hevet 11. august og ankom Stavanger 14. august.

14. august 2013 ble Wyvern sjøsatt fra Island Constructor ved Strandkaien i Stavanger. Wyvern gikk for egen maskin videre til slippen på Hundvåg. Hvide Sande Skibs- & Baadebyggeri i Danmark fikk oppdraget med å restaurere Wyvern. Båten gikk for egen maskin, og ankom Danmark 14. januar 2014. Wyvern ble ferdig restaurert i juli 2014.

Til hovedsiden