Bjørn Helge Johnsen

Bjørn Helge Johnsen på Inter.
Bjørn Helge Johnsen på Inter.

Tekst: Erling Jensen
Bjørn Helge Johnsen ble født 20. april 1944. Han vokste opp i Taugata 10 på Storhaug i Stavanger og gikk på Nylund skole. Senere begynte han på Framhaldskolen. Han var mest kjent under kalle-navnet Bjellebøen, og trekkspillet var hans følgesvenn.

16 år gammel fikk han motorsykkel av foreldrene, og sammen med en kompis reiste de på telttur til Kristiansand. Da han bodde i Taugata drev han med brevduer. Bjørn Helge gikk i lære hos Larsen & Mortensen og arbeidet senere som dreier. Han arbeidet på Rosenberg verft og seilte også som reise-reparatør. Han var på noen av båtene til Sigval Bergesen d.e.

Bjørn Helge bodde en periode i Hillevåg, i Bjålandsgata. Han bodde også på Hommersåk, i Eskemyr-veien 19. Bjørn Helge var gift en gang i 1960-årene, og bodde da på Høyehaugen som ligger mellom Gabba på Tasta og avkjørselen til Randaberg. I de senere årene bodde han i Fjellsmauet og i Gamle Stavanger.

Jeg ble kjent med Bjørn Helge på utestedet Inter på slutten av 1970-årene. Vi brukte aldri fornavnet hans, han ble kun kalt for Bjellebøen. Trekkspillet var hans følgesvenn, og han spilte gladelig til dans, men kun når det passet ham. Ja, for Bjørn Helge visste hva han ville, og hadde sine bestemte meninger. Han kunne være både sta og sur, men som oftest hadde han et godt humør og sin egen sans for humor. I denne perioden fikk jeg høre at Bjørn Helge hadde arbeidet som fangevokter.

Bjørn Helge begynte tidlig å spille. Tidlig i tenårene ble han med i et band som kalte seg Moonlight. Det var Bjørn Helge på trekkspill, Gunnar Block Johnsen på gitar og Time på slagverk.

Erling Jensen og Bjørn Helge Johnsen i begynnelsen av 1990-årene.
Erling Jensen og Bjørn Helge Johnsen i begynnelsen av 1990-årene.

Bjørn Helge spilte også keyboard. I slutten av 1960-årene spilte han sammen med Gunnar Engen (bass), Bjørn Thorsen (trommer), Valen (vokal) og Moberg (gitar). Bjørn Helge spilte i mange sammenhenger på utestedene Ambassadør, Korvetten, Krokodillen, Inter, Skipperstuen og flere steder i Stavanger. I 1960-årene spilte han en periode i The Starfighters. Han var med på den første singelen som ble gitt ut i 1966. Besetningen var: Willy Abrahamsen, Bjørn Helge Johnsen, Alf Gjesdal og Knudt Robberstad.

I slutten av 1980-årene dannet han sitt eget orkester som fikk navnet Bjørn Helges Danseband. Med-lemmene besto av Bjørn Helge Johnsen (trekkspill), Richard Hoel (vokal), Rolf Strøm (trommer), Bernt Haarr Olsen (bass) og Jan Egil Selbach (gitar). Bandet hadde faste spillinger på Inter i Kirkegata 36. 

I 1990 var Bjørn Helges danseband i studio for å spille inn en musikkassett. Den ble spilt inn hos Lyd-kompaniet i Sandnes og utgitt i 1000 eksemplarer.

Fra venstre: Bernt Harr-Olsen, Bjørn Helge Johnsen, Richard Hoel og Rolf Strøm.
Fra venstre: Bernt Harr-Olsen, Bjørn Helge Johnsen, Richard Hoel og Rolf Strøm.

Bjørn Helge døde på sykehuset i 2000 av kreft, 56 år gammel. Han etterlot seg to barn. Det ble holdt en minnestund i underetasjen på Korvetten hvor blant andre Reidar Larsen spilte. Bjørn Helge Johnsen er gravlagt på Lagård gravlund.

Til hovedsiden