Italienerslagsmålet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Tekst: Erling Jensen
Lørdag 22. juli 1967 startet et gedigent masseslagsmål i Stavanger. Omtrent 80 italienere og like mange hjemlige kamphaner tørnet sammen utenfor Hotel Atlantic. Blåveiser,  til både skyldige og uskyldige, skrev Rogalands Avis.


Det hele begynte kl. 20:30 i køen ved inngangen til Kafé Alexander hvor nordmenn og italienere kjempet for å få plasser. Italienerne jobbet alle med å bygge oljeraffineriet i Risavika. Politiet rykket ut med alt de hadde, men de klarte ikke å stoppe masseslagsmålet. Politiet tilkalte forsterkninger - 19 militærpoliti fra Vatneleiren stilte mannsterke opp. Med lange køller forsøkte politiet og MP og spre de ca. 160 kampdeltakerne, men i første omgang med lite hell. Hovmesteren på Kafé Alexander fikk under kampens hete et par smeller og måtte ned og ta telling, likeså en Oslomann som bodde på hotellet fikk sitt av de glade givere.


En bergenser kom kjørende ned Muségata i drosje, så hva som foregikk, og beordret begeistret sjåføren til å stanse. Dette ville han være med på. Dessverre stoppet drosjen midt i den italienske leiren, som kastet et blikk på den bleke bergenseren, før de gjøv løs på ham. Først utpå natten, etter fire og en halv times slåssing, fikk politiet kontroll på kamphanene. Italienerne ble drevet mot jern-banestasjonen og inn i en buss som kjørte dem til Risavika.


En time senere måtte politiet rykke ut igjen, fordi hotellets gjester klaget på bråk, en gjeng nordmenn hadde et lite etterslagsmål. To italienere endte på sykehuset - en med brukket ankel og en med øde-lagt nese. 

Såvel politi som restaurantfolk sier til RA at italienernes oppførsel har vært uklanderlig. Derimot må vi med en viss skam bekjentgjøre at nordmennenes oppførsel så langt fra har vært uklanderlig. Italie-nerne er meget forsiktige i sine uttalelser, men det er et faktum som vanskelig lar seg skjule at de har vært utsatt for sjikane og ydmykelser.
(Rogalands Avis 24. juli 1967).

Historien er hentet fra boken Skaal Stavanger!

Til hovedsiden