Sandeid kirke

Sandeid kirke. Foto: Erling Jensen - 2023.
Sandeid kirke. Foto: Erling Jensen - 2023.

Tekst: Erling Jensen - 2023
Sandeid kirke ligger i Sandeid sokn i Vindafjord kommune i Rogaland. Den er bygget i tre og ble vigslet 18. august 1904. Kirken har langplan og 230 sitteplasser.

Kirken ble tegnet av Hartvig Sverdrup Eckhoff, og oppført av byggmester Torjus Tengesdal. Tårnet er omtrent 21 meter høgt, og både tak og tårn er dekket med skifer. Prisen for kirken med inventar var 11 750 kroner. 

"Kirken er meget smuk, vel indrettet og solid; udstyret er enkelt og tiltalende, uden unødvendig glitterstas". (Stavanger Aftenblad 19. august 1904).

Kirkeklokken som er av stål er laget ved Laxevaags Værk, Bergen i 1904.

Det første orgelet ble montert i 1934, og ble innkjøpt fra en orgelfabrikk i Ålesund. Nytt orgel ble montert i 1959 og ble bygget av A. Landrog, Haugesund. I 2022 fikk kirken nytt kororgel bygget av Robert Gustafsson i 1982. Det har syv register, og sto tidligere i Vår Frelsers kirke i Haugesund. Orgel-byggerfirmaet Ryde & Berg sto for flytting og montering. Kirken har også beholdt det gamle orgelet fra 1959.

I 1950 ble det montert elektrisk lys, og i 1952 kom elektrisk oppvarming. Kirken ble pusset opp i 1954, og malt både innvendig og utvendig. Samtidig ble de gamle vinduene skiftet ut med katedrals-vinduer. Det ble også bygget likrom og toaletter i tilknytning til kirken.

Foto: Erling Jensen.
Foto: Erling Jensen.

Under gudstjenesten i april 1952 begynte det å brenne i taket, men brannen ble slukket etter kort tid uten at noen omfattende skade var skjedd. Årsaken var en feil med pipen. Natten til 5. april 2017 tok det fyr i tårnet, trolig etter lynnedslag, og man var en stund redd for at det skulle bryte sammen. Brannen ble imidlertid slukket.

Kirken er omgitt av en kirkegård, og middelalderkirkegården er også noen få hundre meter unna.

Kilder: Diverse aviser og ublikasjoner fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden