Black Sabbath i Sandnes

Black Sabbath 18. juli 1970.
Black Sabbath 18. juli 1970.

Tekst: Erling Jensen
Mens presten Gunnar Hinderaker i Varden kirke fortalte om Jesus, synd og forlatelse var mine tanker et helt annet sted. Black Sabbath skulle spille i Giskehallen i Sandnes, og der ville jeg være! 

Hinderaker, Varden kirke og Jesus var totalt uinterressant, men jeg var nødt til å fullføre konfirmasjo-nen for å få penger til ny gitar. Jeg var 14 og et halvt år gammel, og livet bød på mange fristelser. Blant annet vinen som sto i kjelleren hos en kamerat. Faren hadde låst av rommet hvor vinen sto, men han hadde glemt å stenge vinduet. 24. april 1971 fylte vi opp noen ketchup-flasker med sur vin og steg på toget som gikk til Sandnes.

Vinen hadde nok sin virkning, for jeg har kun vage minner fra konserten. Ozzy Osbourne, Terry "Geezer" Butler, Bill Ward og Tony Iommi på scenen. Veldig høyt, tøff musikk og mye folk. Jeg fikk med meg sangen Paranoid, og våknet senere på toalettet sammen med en indianer. Jeg ble vekket av en vakt som sa at nå var konserten over.

Når vi skulle hjem var vi blakk og hadde ikke penger til togbillett. Da gjorde vi det som var vanlig på den tiden, vi stjal en sykkel. Kameraten syklet og jeg satt på bagasjebrettet. Full fart ned en bakke, en hvit Volvo Amazon kom imot oss. Jeg hoppet av sykkelen og landet rett inn i et steingjerde. Bilføre-ren stanset og ville kjøre meg til sykehuset. – Eg e heilt fine, eg har ramla før, sa jeg og haltet videre for å finne en ny uskadd sykkel.

Etter konserten skrev Rogalands Avis med fete bokstaver: Mer støy enn musikk. Avisen mente også at bandet spilte for høyt. – Det er umulig, sa den engelske teknikeren, vi har bare med halve anlegget vårt. Et foto viste musikerne på scenen, og avisen skrev følgende bildetekst: På bildet ser vi de fire medlemmene som laget bråket. 14 dager senere kom en liten notis i samme avis: Black Sabbath har fått gullplate for et salg på 500 000 album av Paranoid i Europa.

Dette var min første konsert, men tre år senere fikk jeg oppleve Popol Vuh i Bjergsted. Etter hvert ble det mange konserter, bl. a. med Frank Zappa, Rolling Stones, Jetro tull, Gary Moore, Joe Cocker, Savage Rose, John Mayall, Billy Cobham, Stanley Clarke, Edgar Brougthon Band med flere. Men det er en annen historie...

Til hovedsiden