Magnus Vigrestad

Billedhuggeren Magnus Vigrestad ble født 12. august 1887 i Stavanger. Han laget en rekke kjente statuer i byen. Blant disse er statuen av Alexander L. Kielland som står på Torget i Stavanger.

Da Vigrestad i 1917 vant konkurransen om å lage en statue av Alexander L. Kielland så fremtiden lys ut. Det var store forventninger til kunstneren. Han var stadig representert på utstillinger. Men det gikk ikke som ventet. Utallige proble-mer i forbindelse med Kielland-monumentet ble for mye for Vigrestad. Han ble skuffet, nedbrutt, motløs og bitter. Hans kreativitet ble svekket i en årrekke. Han brukte honoraret for Kielland-statuen til å bygge atelieret på Eiganes. Han hadde ikke penger igjen til å betale strømregningen. En dag stengte kommunen av strømmen. Resultatet ble at den store gipsmodellen av Kielland sprakk og ble ødelagt. Vigrestad ble fortvilet og rasende. Han mente det var kommun-ens skyld at han ikke kunne betale strømregningen. Han hadde fått et honorar på 5000 kroner. Men den økonomiske krisen i Norge på 1920-tallet gjorde at de 5000 kronene snart ble borte. Vigrestad mente han burde fått kompensasjon for dette. Monumentkomiteen sa nei. Alt ble stadig verre. Bunnen ble nådd i april 1928 og kemneren i Stavanger krevde at atelieret skulle selges på tvangsauksjon, fordi Vigrestad ikke hadde betalt eiendomsskatten.

Statuen ble avduket søndag 6. mai 1928. Vigrestad hadde ikke fine nok klær til å kunne delta på avdukingen. Han fikk tilbud om å låne en dress, men avslo med den begrunnelse at når han ikke var verdig til å komme i egne klær, så ville han heller holde seg borte.

Kielland-statuen. Foto: Stavanger Byarkiv.
Kielland-statuen. Foto: Stavanger Byarkiv.

Vigrestad var kjent for korrekt anatomi og naturtrohet. Han underviste mange elever, blant dem kunstmaler Reidar Berge. Han studerte ved Stavanger tekniske aftenskole fra 1903–1906 og ved Statens Kunstakademi under Christian Krohg og Gunnar Utsond.

I en periode arbeidet han som metallarbeider ved Stavanger Støberi & Dok sammen med faren, snekkerformann Asbjørn Vigrestad.

Magnus Vigrestad omkom da han ble påkjørt av en militær lastebil i krysset Lagårdsveien/Kirkegårdsveien 1. desember 1957. Han er gravlagt på Lagård gravlund.

Barbarkvinnen.
Barbarkvinnen.

Magnus Vigrestad med Barbarkvinnen i sitt atelier i 1914.