Ken Curtis alias Festus Haggen

Foto: Wikipedia.
Foto: Wikipedia.

Tekst: Erling Jensen
Hans egentlige navn var Curtis Wain Gates, men han brukte navnet Ken Curtis. I Norge var han mest kjent som Festus i TV-serien Kruttrøyk.

Ken Curtis ble født i Colorado, Amerika 2. juli 1916. Foreldrene var Dan Sullivan Gates og Nellie Sneed Gates. I 1926 flyttet familien til Las Animas hvor faren ble ansatte som sheriff. Familien bodde i etasjen under fengselet, og morens jobb var å lage mat til fangene.

Ken Curtis var sanger før han begynte som skuespiller og var medlem i Tommy Dorsey band i 1941. Senere ble han med i Shep Fields and His New Music. Fra 1949 til 1952 var han vokalist i The Sons of the Pioneers, en gruppe som har gjort mange western-artister berømte. Blant medlemmene finner vi Bob Nolan, Tim Spencer, Roy Roger og Bing Crosby.

I 1943 giftet Ken Curtis seg med Lorraine Page. Han giftet seg på ny i 1966 med Torrie Connelly.

Ken Curtis hadde rollen som Festus Haggen i TV-serien Gunsmoke og var med i 304 episoder. Det amerikanske TV-selskapet CBS hadde allerede sendt Gunsmoke i 14 år da NRK i 1969 viste den første av 112 episoder. Den første episoden ble sendt i USA 10. september 1955, og det var westernhelten over alle, John Wayne, som sto for introduksjonen. På norsk fikk serien navnet Kruttrøyk, og serien ble vist i beste sendetid på lørdagskvelden.

Under: Foto fra TV-serien Gunsmoke i 1967. Fra venstre: Milburn Stone som "Doc" Adams, Ken Curtis som Festus Haggen og James Arness som Marshall Matt Dillon. Sittende: Amanda Blake som "Miss Kitty" Russell.

Foto: Wikipedia.
Foto: Wikipedia.

27. februar 1971 kom Ken Curtis til Rogaland for blant annet å opptre i Orrehallen på Jæren. Han hadde med seg sitt eget orkester; The Frontiersmen. Ken Curtis åpnet showet med å ri inn i lokalet som en ekte cowboy. Publikum ble begeistret og tok i mot ham med en stormende applaus fra en stappfull sal. Fylkesordfører Ola M. Wiig overrakte Ken en hjemmestrikket kofte, og Ken Curtis kvit-terte med å utnevne fylkesordføreren til visemarshall i Dodge City. Som karakteren Festus overbrakte Ken Curtis en hilsen til rogalendingene fra vennene i Dodge City, Matt Dillon, miss Kitty, Doc og Thad. Og om ikke det var nok, så sang han Jeg tror, jeg tror på sommeren på haltende norsk. 

Etter forestillingen dro Festus til Kuppelhallen i Stavanger hvor også Lillian Askeland og Anne Mette og Country Snakes deltok. Festus hadde publikum med seg fra første stund, og flere ganger fikk han hele salen til å hyle av latter. Men han viste seg også som barnas venn. Festus hilste på og pratet med flere barn som lurte seg fram til scenen. Jeg husker godt da min tante, Rita Steinkopf, fortalte at hun hadde møtt Festus i Strandgata. Hun var overbegeistret og kunne fortelle at hun hadde fått et kyss på kinnet av den kjente TV-stjernen.

Ken Curtis døde 28. april 1991 av hjerteinfarkt. En statue av ham er reist i California.

Kilder: Amerikansk Wikipedia. Rogalands Avis 1. mars 1971.

Til hovedsiden