Cirkus Berny

Bildet er fra 1959 og viser de tre elefantene hos Cirkus Berny. I dag er det ikke lov å bruke elefanter i sirkus. Foto: Magasinet Nå.
Bildet er fra 1959 og viser de tre elefantene hos Cirkus Berny. I dag er det ikke lov å bruke elefanter i sirkus. Foto: Magasinet Nå.

Tekst: Erling Jensen - november 2023
Mandag 3. august 1959 ankom Cirkus Berny Stavanger. De hadde med seg elefanter, fem kameler, en indisk zebu, tibetanske jakokser, lamaer, arabiske hester og Palomine-ponnier. 

De tre elefantene veide til sammen 14 tonn. Klovner, muskelmenn, akrobater, sjonglører og linedan-sere. Anna Arata imponerte da hun gikk over linen med sin yngre bror på hodet, altså hode mot hode. Den gode stemningen i sirkusteltet ble forsterket av orkesteret som ble ledet av Kjell Johan-sen. I samme periode var sirkuset også i Bryne og Sandnes.

Cirkus Berny ble etablert i 1929 av Rudolf Berny Barthel. I 1959 ble sirkuset ledet av direktør Arthur Reinsch, og 85 mennesker og 35 dyr medvirket.

Et av mine første minner fra barndommen er når min mormor tok meg med til Bjergsted for å se Cirkus Berner. Jeg var tre år den gangen, og opplevelsen var som et magisk eventyr.

Jeg har prøvd å gjenskape stemningen i låten Circus 59 som jeg laget i 2023. Du kan høre den her:

Kilde: Diverse aviser og publikasjoner fra Nasjonalbiblioteket.

Til hovedsiden