Skipperstuen

Tekst: Erling Jensen
Skipperstuen i Stavanger åpnet lørdag 13. desember 1969 på hjørnet av Valberggata/Nedre Holme-gate. Den startet som kafé og solgte tradisjonsrik norsk mat. Primus motor i mange år var Kari Olsen. Senere ble Skipperstuen omgjort til en typisk brun pub. 

I 1988 flyttet Skipperstuen til nye lokaler i Øvre Holmegate 14. De gamle lokalene ble omgjort til gjesteværelser og ble en del av Commandør Hotel. I 1992 ble driften av Skipperstuen overtatt av Anny Selis.

Gjestene på Skipperstuen ble ofte underholdt med levende musikk. Her var også jukeboks og piano. Da røykeloven trådte i kraft bygde man terrasse ut mot bakgården. Varmelamper og ulltepper sørget for at gjestene holdt varmen.

I 2001 ble dørvakt Rune Rosendal skutt i armen. Han ble skutt to ganger med en luftpistol fra vinduet i et nabohus, men ble ikke skadet av skuddene. En 25 år gammel mann ble senere pågrepet. Samme året ble Skipperstuen godkjent som hotellbar og fikk skjenkebevilling for brennevin. 

I 2003 ble det arrangert distriktsfinale for NM i karaoke på Skipperstuen. Siste åpningsdag for Skip-perstuen var 31. desember 2004. Denne kvelden la man røykeloven død, og gjestene dampet som aldri før. Inventar og løsøre ble solgt eller gitt bort til gjestene. Jukeboksen ble solgt til Gnu Bar. Skipperstuen lå tom og øde da solen steg opp. Forfatteren av dette innlegget gikk deretter slukøret hjem. Bygningen ble revet i 2005.

Bildet ble tatt i 2005. Foto: Erling Jensen.
Bildet ble tatt i 2005. Foto: Erling Jensen.

Kilde: Skaal Stavanger! Erling Jensen. Allmennforlaget 2019.

Til hovedsiden