M/T Bergehus

Tekst: Erling Jensen
M/T Bergehus var en oljetanker som ble bygget ved Rosenberg Mekaniske Verksted i Stavanger. Skipet ble sjøsatt 21. mai 1955. 

15. september 1957 reddet M/T Bergehus 77 personer fra det egyptiske passasjerskipet S/S Aida som gikk på grunn 200 nautiske mil sør for Suez i Rødehavet. S/S Aida var gått på grunn på et undervannsskjær i nærheten av øygruppen The Brothers. Et par timer senere gikk skipet til bunns.

Fire år senere var det M/T Bergehus som trengte hjelp.

6. februar 1961 ved 22-tiden var det en voldsom veivhus-eksplosjon i maskinrommet. Skipet tilhørte Sig. Bergesen d.y. & Co., Stavanger. Smører Torgny Tjøstolvsen fra Høyland ble drept og fire mann ble skadet med alvorlige forbrenninger og sjokk. En av de skadde, smører Hogne Roald Skår fra Hana, ble hardt skadet og fikk knust venstre lårbein. Han lå syv måneder på The King Georg V hospital i Malta.

Hogne Roald Skår forteller:
Vi lå 70 mil øst for Malta. Jeg våknet av at hele lugaren var rasert, og jeg var i sjokk. Jeg trodde jeg var død og kommet til helvete, for slik opplevde jeg det. Jeg prøvde å spinge fra helvete, men det virket som om djevelen holdt igjen venstre foten, så jeg brølte slipp foten. Virkeligheten var at venstre lårben var slått ters av i eksplosjonen. Sannsynligvis av lugardøren. Jeg kjempet for livet, og krøp i brennende rester av knust lugar-inventar. Jeg fikk store brannskader på benene. Jeg kjempet meg mot lyset, som var brannen i maskinrommet. Jeg ble reddet av maskingutten Harald Johan Thorsen som fikk dratt meg ut av lugaren.

Like etter eksplosjonen brøt det ut brann ombord. Brannen ble slukket av mannskapet etter en times tid. Eksplosjonen og brannen førte til store skader i maskinrommet og en rekke mannskapslugarer. De skadde ble hentet dagen etter av et britisk marinehelikopter og fløyet til Floriana på Malta hvor de ble innlagt på The King George V Hospital.

Maskinrommet etter eksplosjonen.
Maskinrommet etter eksplosjonen.

Skipet var på vei fra Sidon i Libanon til Sverige med 30 000 tonn crudeolje. Eksplosjonen skjedde i havet 68 nautiske mil sydøst for Malta. Etter ulykken ble skipet slept til Palermo på Sicilia av de to hollandske taubåtene Polzee og Tazmannzee. M/T Bergehus ble ført av kaptein Torin Hjelmås.

Da ulykken skjedde var mine foreldre matros Einar Jensen jr. og messepike Valbjørg Steinkopf mannskap ombord, men ingen av disse ble fysisk skadet. Offiserer og mannskap på skipet utgjorde 51 personer. Av disse tilhørte omlag 20 maskinbesetningen.

53 år senere, 29. mars 2014, møttes Hogne Skår og meg for å prate om ulykken som skjedde i 1961.

Erling Jensen og Hogne Roald Skår. Foto: Åse Iren Strøm.
Erling Jensen og Hogne Roald Skår. Foto: Åse Iren Strøm.

I 1966 ble M/T Bergehus solgt til Panama, Sicilia og fikk navnet Eagle. Skipet ble hugget i Taiwan i 1977.

M/T Bergehus.
M/T Bergehus.

Kallesignal: LDJB
Brutto tonnasje: 20 216 - Netto tonnasje: 12 503 - Dødvekt: 33 133
Mål: Lengde: 659.5' Bredde: 86.2' Dypgang: 46.0'
Motortype: B & W - Motorstørrelse: BHK 11200

Til hovedsiden