Badehuset i Skudeneshavn

Tekst: Erling Jensen
Badehuset i Skudenshavn ble tatt i bruk 14. august 1873. Det lå like under Parkfjellet og var eid av flere aksjonærer. Olena Gitlesen som på folkemunne ble kalt Bade-Olena ble ansatt som badekone.

Hun ble født 5. mars 1831 i Høyland på Jæren. Hun giftet seg med fiskeren og sjømannen Abraham Brun Gitlesen fra Skudeneshavn. Han ble født i 1825 og døde 25. juni 1893 av gulsott. 

Olena kunne tilby både varme og kalde sjøbad. Vannet ble pumpet opp fra sjøen med en hånd-pumpe. Det ble varmet i en stor gryte på en primitiv komfyr som måtte fyres opp for hver badegjest. De som husket Bade-Olena fortalte at hun var liten og svært tynn, og det var utrolig at hun kunne utføre et så slitsomt arbeid.

Et varmt bad kostet 50 øre i 1904. Hos Olena kunne man også få seg en dusj. Man trakk da i et tau som var festet til en tønne. Når tønnen vippet gikk vannet gjennom en sil. Hun var nøye med regn-skapet, og alle hennes kunder måtte skrive seg inn når de betalte. Badehuset ble revet i 1963, men ble gjenreist som hytte på østsiden av Karmøy. Olena Gitlesen døde i 1921, 90 år gammel. 

Fredag 16. juli 2021 åpnet Olena Bybad på Andersenbryggå i Skudeneshavn. Det fikk navn etter Olena Gitlesen.

Olena Gitlesen. Foto: Ketura Jacobsen
Olena Gitlesen. Foto: Ketura Jacobsen