Badehuset i Skudeneshavn

Tekst: Erling Jensen
Badehuset i Skudenshavn ble tatt i bruk 14. august 1873. Det lå like under Parkfjellet og var eid av flere aksjonærer. Olena Gitlesen som på folkemunne ble kalt Bade-Olena ble ansatt som badekone.

Hun ble født 5. mars 1831 i Høyland på Jæren. Hun giftet seg med fiskeren og sjømannen Abraham Brun Gitlesen (1825–1893) fra Skudeneshavn. Olena kunne tilby både varme og kalde sjøbad. Vannet ble pumpet opp fra sjøen med en håndpumpe. Det ble varmet i en stor gryte på en primitiv komfyr som måtte fyres opp for hver badegjest. De som husket Bade-Olena fortalte at hun var liten og svært tynn, og det var utrolig at hun kunne utføre et så slitsomt arbeid.

Et varmt bad kostet 50 øre i 1904. Hos Olena kunne man også få seg en dusj. Man trakk da i et tau som var festet til en tønne. Når tønnen vippet gikk vannet gjennom en sil. Hun var nøye med regn-skapet, og alle hennes kunder måtte skrive seg inn når de betalte. Badehuset ble revet i 1963, men ble gjenreist som hytte på østsiden av Karmøy. Olena Gitlesen døde i 1921, 90 år gammel.

Fredag 16. juli 2021 åpnet Olena Bybad på Andersenbryggå i Skudeneshavn. Det fikk navn etter Olena Gitlesen.

Olena Gitlesen. Foto: Ketura Jacobsen
Olena Gitlesen. Foto: Ketura Jacobsen