Reidar Berge

Beaux Arts Paris. Selvportrett.
Beaux Arts Paris. Selvportrett.

Tekst: ErlingJensen
Da Inger Bertine Olsen og Haakon Kornelius Berge fikk sitt syvende barn, ante de nok ikke at den lille gutten skulle bli en av Stavangers store kunstnere. 

Reidar Sverre Berge ble født 11. desember 1922 på Blåsenborg i et lite hus med adressen Øvre Blå-senborg 13. Reidar var seks år gammel da faren døde i 1929, og moren Bertine måtte forsørge seg selv og de åtte barna ved å jobbe i hermetikkindustrien.

Blåsenborg 13. Foto: Stavanger byarkiv.
Blåsenborg 13. Foto: Stavanger byarkiv.

Magnus Vigrestad og Thoralf Gjestal
Reidar Berge fikk sin kunstneriske utdannelse hos billedhuggeren Magnus Vigrestad, hvor han i flere år studerte skulptur. Senere utdannet han seg hos maleren Thoralf Gjestal. Da han var 16 år begynte han på Stavanger tekniske skole. Her arbeidet han spesielt med litografisk tegning. Tre år senere, i 1941, gikk han på Stavanger tegneskole. Det skulle gå noen år før Reidar fortsatte sin utdannelse. Som 40-åring kom han inn på Statens Kunstakademi i Oslo under professor Reidar Aulie hvor han var elev fra 1961–64. Her gikk han blant andre sammen med Odd Nerdrum.

Jødenes historie og Stavangermotiv
Hans produksjon som maler var omfattende, men Reidar samlet seg ofte om noen utvalgte motiv-kretser: Jødenes historie og lidelser, sjø- og havnemotiv og landskaper. Mange av motivene hans ble hentet fra Stavanger. Reidar Berge var en kunstner som også ble tro mot hjembyen. Han var så etter-traktet at han hverken hadde tid eller interesse av å markedsføre seg andre steder. Hans virksomhet var først og fremst konsentrert i hjembyen Stavanger.

Reidar Berge malte også en del erotiske bilder.
Reidar Berge malte også en del erotiske bilder.

Hermetikkfabrikken Mira
I mange år hadde Reidar atelier i Nedre Dalgate. Men I 1994 kjøpte han den tidligere hermetikkfabrik-ken Mira og fikk satt bygningen i stand. Her innredet han atelier, og resten av bygningen ble galleri og lagerplass for maleriene. Reidar opprettet i 2002 Reidar Berge stiftelse. Gjennom flerårig arbeid ble den fire etasjer høye fabrikken ombygd og fikk navnet Reidar Berge Museet. Den offisielle åpnin-gen var 2. desember 2005 i nærvær av fylkesmann, ordfører og en rekke representanter for offisielle institusjoner osv. Reidar ga senere kunsten og alt han eide til stiftelsen.

Skogspoesi (1980).
Skogspoesi (1980).

Glad i musikk
På slutten av 1960-årene arbeidet jeg for Reidar som hjelpegutt og modell. Jeg var i elleve-tolv års alderen, og det var spennende for en guttunge å være i atelieet. Han hadde ofte besøk, og det var mange artige mennesker som kom innom for å slå av en prat. Når han malte så tredde han penslene inn på lange rør for å få den riktige avstanden til lerretet. Musikk var også viktig for ham. Jeg var ofte og handlet LP-plater hos Fosse musikk, Ruud og Thomsen musikk. Han var veldig glad i klassisk musikk, men spilte også musikk av The Beatles. Jeg var også en del innom Apotek Hjorten i Peders-gata 18 for å handle. Her kjøpte jeg røtter fra lakrisplanter som Reidar pleide å tygge på. Noe av miljøet hos Reidar Berge er beskrevet i romanen Charles.

Dette maleriet malte Reidar Berge av meg i slutten av 1960-årene.
Dette maleriet malte Reidar Berge av meg i slutten av 1960-årene.

På reise rundt i verden
I 1970-årene tilbrakte han noen måneder i utenriksfart på Stavangerskip. Som eldre reiste Reidar også en god del, blant annet til Jerusalem. Han var sterkt opptatt av jødenes historie, og han viet mangfoldige timer med pensel og lerret for å minne folk om Holocaust.

Kongens fortjenstmedalje i gull
På sykeleie ble Reidar Berge hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull. Han sovnet inn kort tid etter at Fylkesmannen hadde foretatt overekkelsen. Reidar Berge døde 3. november 2006, 84 år gammel. Han er gravlagt på Eiganes gravlund.

Utstillinger
Separatutstilling: Understøttelsen, KK-huset på Bergeland, 1959; Stavanger Kunstforening 1966 og 1976; Kunstnerforbundet 1969; Stavanger Kunstgalleri 1970; Galleri RA Stavanger 1972 og 1975.
Kollektivutstillinger: Vestlandsutstillingen 1975, 1977 og 1979. Stavanger Kunstgalleris vandreutstilling 1974 og 1976.

Medlemskap
Medlem av Bildende Kunstneres Forening.

Offentlige arbeider
KK-huset, Stavanger 1958. Sauda sykehus, 1959. Stavanger Politikammer, 1964. Representert i Stavanger FG og Haugesund Billedgalleri. Innkjøpt av NKR, Sandnes Kunstforening, Stord Kunstlag, Flekkefjord Kunstforening og Kunstakademiet.

Priser, premier og utmerkelser
Sølvmedalje i konkurransen Mostra d`arte degli studenti for akademielever i Roma 1962. Mention honorable i en internasjonal portrettkonkurranse i Paris, arrangert av Institute de France, Academie des Beaux Arts, 1973 og 1977.

I 2012 gjorde gatenavnutvalget vedtak om at østre del av Verksgata skulle hete Reidar Berges gate.

Til hovedsiden