Stavanger fengsel
Tekst: Erling Jensen - september 2024
Stavanger fengsel ligget nær grensen til Randaberg kommune, ca. syv kilometer fra Stavanger sentrum. Den offisielle åpningen var 1. oktober 1963. Frem til 2001 var navnet Stavanger Krets-fengsel. Også Finnestad fengsel ble brukt.
Fengselet besto av to bygninger: en hovedbygning i to etasjer med celler, fellesrom for innsatte, kjøkken, kontorer, og en verkstedbygning med arealer for verksteddrift og undervisning. Den store luftegården for menn var omkranset av en ringmur, øvige utearealer var inngjerdet. Fengselet fikk en kapasitet på 64 innsatte fordelt på fire avdelinger, tre fellesskapsavdelinger og en lukket varetekts-avdeling. Stavanger fengsel ble på denne tiden ansett for å være et av landets sikreste og mest moderne fengsler.
Det ble lagt stor vekt på at fengselet hadde en god arbeidstrening. Arbeidsdriften var lagt opp til at alle innsatte skulle gis et daglig tilbud om arbeidsplassering. Her var et moderne mekanisk verksted hvor opptil 15 innsatte var i arbeid. Det ble produsert leketøy (gravemaskiner for barn), smijernsrekk-verk, porter og ulike typer tørkestativer. Fiskeutstyr (pilker) ble støpt og forniklet, og verkstedet hadde et godt samarbeid med renholdsverket i Stavanger kommune i vedlikeholdet av bosspann osv. Det var i tillegg en stor systue hvor de innsatte produserte arbeidstøy til forsvaret og sydde sekker til postverket.
I 1999 til 2001 ble det gjort omfattende ombygginger. Bare betongveggene fra den gamle fengsels-bygningen ble beholdt. I dag har fengselet plass til 72 innsatte fordelt på både kvinner og menn. Til-knyttet til fengselet er også en overgangsbolig lokalisert på Åsen i Stavanger.
Adresse: Grødemveien 30, 4029 Stavanger.
Kilde: Stavanger fengsel, Statsbygg, 2001.